Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Tror på vad?

Veckans kommentar Publicerad: 2011-06-23 00:00

I ett världsberömt nattligt samtal, med en man som ännu inte riktigt fått grepp om kristen tro, förklarar Jesus att "så älskade Gud världen" att han sände sin son till jorden. Paulus utvecklar tankegångarna vidare i Efesierbrevet och skriver att "av nåd är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det." Mycket av kristen tro skulle kunna härledas och förklaras ur dessa meningar - Gud älskar världen och därför blir människan räddad av nåd genom tron på Kristus. Det är, om man så vill, ett slags bärande perspektiv som ger kristen tro dess riktning och ram.

Sveriges Kristna Socialdemokraters Förbund, också känd som Broderskap, har sedan sitt bildande på 1920-talet haft som bärande idé att vara en rörelse för "kärleksbudet och Guds gränslösa nåd". En bra programförklaring för en kristen gemenskap.

Men Guds gränslösa nåd är inte tillräckligt gränslös, tyckte förbundets 63:e kongress som i veckan kom fram till att man från och med nu ska heta Socialdemokrater för Tro och Solidaritet. Broderskap är för kristet.

Om skälet till namnbytet är att "Broderskap" har upplevts exkluderande för kvinnor är förändringen förståelig. Men så läser jag prästen och förutvarande politiska redaktören på Aftonbladet Helle Klein, som utvecklar tankegångarna i tidningen Tro & Politik. Hon ser det som "helt naturligt i ett mångkulturellt samhälle att Broderskapsrörelsen öppnar upp för andra trosriktningar och inte bara vänder sig till oss kristna." Man vill alltså medvetet tona ner den tidigare uttalat kristna profilen i ett försök att samla fler människor.

Men Socialdemokrater för Tro och Solidaritet misstar sig. Att i dagens samhälle enbart vara "troende" är inte mer tydligt än att vara "politisk". Att beteckna sig som en rörelse "för tro" blir därför tämligen poänglöst om man inte samtidigt definierar på vad man tror. Den agnostiska organisationen Humanisterna ansökte i veckan som gick för fjärde gången om att få starta trossamfund, och SSU har ansökt om att få starta friskola utifrån livsåskådning på socialistiskt grund. På så sätt är vi alla troende. Den intressanta frågan är vad du tror på - Allah, Mia Törnblom, vetenskapen eller Jesus?

För att Socialdemokrater för Tro och Solidaritet ska bli en tydlig röst i samhällsdebatten måste man precisera sig. Tro i största allmänhet håller inte som bärande perspektiv.

 

Åke Hällzon

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Israels svar riskerar den nya alliansen
Här är frågorna ni behöver ställa er, Equmeniakyrkan
Det bästa vi vet är dialog med våra läsare
Kanon bra för kultur och människor
Församlingar kan inte ge vård – men vara barnens stöd
Han tonsatte vårt lands själ
Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies