Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Drömmen som aldrig blev

Debatt Publicerad: 2011-06-01 09:48

Alla har väl någon gång reflekterat över det som inte blev som vi hade trott eller hoppats. Drömmen blev inte verklighet. Efteråt kan vi fundera: ”Tänk om inte det hade hänt”, ”Tänk om jag hade gjort så i stället.”
Det finns knappast något som har grusat folks förhoppningar mer än alkoholen. Det som börjar med ett ”oskyldigt festande” slutar ofta någon helt annanstans. Många föräldrar har för sent insett att deras ungdomar inte klarar av att hantera alkohol.
Den rikstäckande kampanjen ”Tänk om” vill sätta fokus på ungdomsdrickandet och det ansvar som vi vuxna har för det.

Det är dags att tänka om! Vi behöver alla ta vårt ansvar för att minska ungdomsfylleriet. Och det går att göra när vi vuxna tar vårt ansvar. Det har man bland annat visat i Öckerö kommun där man har halverat ungdomsfylleriet på 12 år.
Antalet som provat alkohol i årskurs 7-9 har minskat från 65 till 30 procent och även antalet som regelbundet dricker sig berusade har minskat från 14 till 7 procent.
– Idén är att alla vuxna i vår kommun ska bli överens om att ingen ska dricka alkohol innan man är 18 år, säger Håkan Fransson. Framför allt föräldrar men också idrottsledare, far- och morföräldrar, lärare och alla andra vuxna.
Syftet med Tänk om-kampanjen är att minska tillgänglig­heten av alkohol för tonåringar genom att få tonårsföräldrar att:
1. Förstå riskerna med en tidig alkoholdebut. 2. Inse vikten av en tydlig gränssättning, normer och värderingar   kring alkohol. 3. Aktivt avstå från att köpa ut alko­hol till ungdomar under 20 år.
Tänk om fler föräldrar hjälptes åt att sätta gemensamma gränser kring alkohol. Det skulle kunna förändra våra ungdomars alkoholkonsumtion och bespara dem många besvikelser.
Många vuxna tror att de genom att bjuda barn och ungdomar på alkohol hjälper dem att hantera drickandet på ett bra sätt. Det är en myt. All forskning visar att barn och ungdomar som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar eller andra vuxna dricker mer och oftare än de ungdomar vars föräldrar vågar säga nej.
Du som är förälder, passa på att prata lite extra med din tonåring om alkohol. Prata även med de andra föräldrarna i kvarteret, skolan och idrotts­föreningen, om hur viktigt det faktiskt är att skapa gemensamma normer och sätta tydliga gränser kring alkohol och tonåringar. Kort och gott att vara en bra vuxen förebild. Våga säga nej.
Du som är vuxen men själv inte har några tonåringar. Våga vara vuxen du med. Det är inte ok att langa eller sälja alkohol till minderåriga.

Valborgsmässoafton och skolavslutning är tillfällen då många ungdomar alkoholdebuterar, men de gör det bara genom de vuxnas medverkan. Ingen under 18 år får köpa ut alkohol! Tänk om fler kunde hjälpa ungdomarna genom att säga nej till langning.
De senaste årens siffror från Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaforskning, CAN, visar att många högstadieelever har tänkt om. Glädjande nog är det flera som säger nej till alko­hol, men fortfarande är det en alldeles för stor grupp som dricker för mycket.
Karin Mernelius
och Lars Newman

Jönköpings län


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Halvering på åtta år! Håkan Fransson
2011-06-03 00:00
Jättekul att ni gör reklam för vårt drogförebyggande arbete. Men ni underdriver (om man nu kan säga så). Vi har halverat drickandet sedan 2003, dvs på bara åtta år. Om du läser detta vill ha hjälp med att göra likadant i din kommun - Hör av dig!
Håkan Fransson, drogförebyggare Öckerö kommun, 031-976459 hakan.fransson@ockero.se
Utrota ungdomsfylleriet!!!

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Därför kollapsade svenska skolan
Värna den restriktiva alkoholpolitiken
Finland stod emot – behöll friheten
Hat mot våra grundläggande värderingar kan inte accepteras
I Sverige saknar man respekt för sina medmänniskor
Bekämpa alla yttringar som kränker en annan människas tro
Hög tid för ny era av samhällsbyggande
Både vetenskap och historien talar till kristendomens fördel
Bokbränning är ett brott mot yttrandefriheten
Att ha identiteten på rätt ställe


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies