Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Barn tjänar inte på populismen

Veckans kommentar Publicerad: 2011-05-19 00:00

Barn har generellt en stark ställning i Sverige. Det är bra. Vi ska vara stolta över vår syn på barn och barndomens betydelse för vuxenlivet. Det finns säkert många kulturella skäl till detta, men nog har författare som Lena Andersson, Astrid Lindgren och Jan Lööf bidragit till den svenska uppfattningen om barns okränkbarhet och vad som konstituerar den lyckliga barndomen. Själva ordet ”barn” har därför också en stark laddning i vårt språk.
Några som förstått att utnyttja ordets ställning är Rädda Barnen. Sedan flera år är organisationen kund hos framgångsrika pr-byrån Prime. Tillsammans har man lyckats utnyttja sprängkraften i ordet och tagit fram larmrapporten Barnfattigdom i Sverige. Jag läser på organisationens webbplats:
”Tidigare fanns inte begreppet barnfattigdom. Rädda Barnen har nu satt frågan på agendan […] många partier använder det självklart. Vi har satt frågan på dagordningen.”

Och visst har Rädda Barnen lyckats. Plötsligt pratar alla om den eskalerande barnfattig­domen. De flesta, inklusive undertecknad, reagerade som om detta var en ny hemsk farsot. Kanske var det därför få höjde ögonbrynen när S-ledaren Håkan Juholt menade att ”barnfattigdom hör hemma i Reinfeldts Sverige, inte i Socialdemokraternas”. Det var något nytt. Fattiga barn? I Sverige?
Problemet är bara att det är precis tvärtom. Barnfattigdomen har halverats sedan Rädda Barnens första rapport 1997, får jag veta när jag läser Dagens Samhälles chefredaktör Mats Edman som djupdykt i siffrorna. Det som skett är ett litet hack i kurvan. En marginell ökning till följd av den internationella finanskrisen 2008 är Rädda Barnens egen slutsats, som i veckan också distanserade sig från Juholts uttalande. Dessutom visar rapporten att barnfattigdomen är störst i de socialdemokratiska kommunerna Malmö, Göteborg och Södertälje.
Självklart ska fattigdom bekämpas. Och inga barn ska behöva avstå från vare sig skolutflykter eller vinterjacka i Sverige. Men både debatten och barnen vinner på att fakta och insatser för att komma till rätta med problemet inte förvandlas till populism.
Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Vem kan man lita på?
Nu måste vi mötas – men med avstånd
Covid-19, äldre och kyrkan
Ny undersökning visar på äldres trofasthet
Inte dåligt att ibland må dåligt
Hur kunde det gå så långt?
Antisemitiska slagord vid Malmö-kravaller
Två betyg för icke godkänt löser inte skolans problem
Fredsavtal positiv nyhet – utom i Sverige
Poliser behöver polisskydd


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies