Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Våldtäktsoffer i Pakistan bestraffas med döden

Angeläget Publicerad: 2011-05-12 00:00

Sverige har upprörts över det grekiska rättsväsendet som frikänner män som våldtagit kvinnor, men sedan varit berett att anklaga dem som drabbats för förtal. Men då är det ännu värre om en kvinna blir våldtagen i Pakistan. I en nyutkommen bok med titeln ”Pakistan – upprorens land” av Henrik Chetan Aspengren (Norstedts), beskrivs vad som händer en kvinna i liknande situation.

Otukt bestraffas med döden genom offentlig stening. Lagen tillåter att medan steningen pågår kan kvinnan skjutas och därmed slippa plågas (sidan 199). En kvinna som blivit våldtagen måste kunna styrka sin anklagelse med att fyra ”syndfria” män bekräftar att hon verkligen blev våldtagen. Annars blir hon själv dömd för utomäktenskaplig otukt och blir avrättad.

De lagar som nu gäller i Pakistan är förankrade i 700-talets Sharialagar och gäller också att amputera högra handen på en tjuv  och vänstra foten om brottet upprepats. Den som talar nedsättande om profeten Muhammed eller nedvärderar Koranen döms till livstids fängelse eller dödsstraff.

I början av 2011 anklagades en kvinna för att ha talat nedsättande om profeten Muhammed. Kvinnan dömdes till döden, men väntar ännu på att dödsdomen ska verkställas. Hon är medlem i en av Pingströrelsens församlingar i Lahore. Dessutom hade hon endast vittnat om sin tro på Jesus. De kristna i Pakistan är noga med att aldrig provocera och kritisera islam. De talar istället med respekt och ödmjukhet när olikheterna nämns mellan Bibeln och Koranen. 

Guvernören i Punjab besökte henne i dödscellen och gjorde sedan ett uttalande om att han ansåg henne oskyldig. Allt var ett missförstånd, förklarade han inför media och tog ställning för att kvinnan borde släppas fri. Han menade också att hädelseparagrafen borde ändras. Några dagar senare blev han skjuten med tjugonio skott, av sin egen livvakt. Mördaren har ännu inte fått någon dom. När han kom till rättegången var tusentals män samlade för att hylla honom. De lovprisade hans handling. Några kysste hans händer och gav honom hedersbetygelser.

Här i Sverige ger vi allt större utrymme för islam. Socialdemokraternas nya partisekreterare Carin Jämtin har föreslagit att Sverige borde ha en helgdag för att uppmärksamma en av islams heliga högtider, (ett förslag som hon senare tog tillbaka). Jag är internationalist och tror på det mångkulturella Sverige, men är upprörd över frieriet till islam från både teologernas och politikernas håll.

Sedan slutet av 1990-talet beräknas att 160 000 kristna dödas varje år som martyrer för sin kristna tro. Beräkningen har gjorts av Oxford´s World Christian Encyclopedia och publicerades nyligen i en bok med författaren Antonio Socci. Han menar att 45 miljoner troende kristna avrättades under 1900-talet. Nu ökar förföljelserna och det är främst i muslimska länder som tron på Jesus innebär dödsstraff. Lagen tillämpas framför allt när en muslim blir kristen. Då drabbas också den ”skyldige”, nämligen den som hade vittnat för muslimen och varit orsak till omvändelsen.

Problemet är att många muslimer, de allra flesta inom islam, tänker som vi och är goda människor med förståelse och tolerans. Men ju fler muslimer som samlas och blir starka intressegrupper, formas så småningom till politiska enheter med valda ledare. Dessa ledare kan förblindas av makten och påverkas av andra ledare som de möter från Mellersta Östern, Asien och Afrika.

Vårt enda svar är upprättelse av evangelisation och det som kallas apologetik, nämligen ett genomtänkt svar till den utmaning vi möter av islam i Europa.

Stanley Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Angeläget

"Vad vilja Kristdemokraterna?"
Herre, till vem skulle vi gå?
Livet gick så fort
Är pastorn tjänsteman eller tjänstegåva?
Det finns gränser!
Församlingen - den helige Andes gemenskap
Är det dags för 6/1-metoden nu?
Värre än vapen
Förvandling eller anpassning - ödesfråga
Det hettar till i riksdagen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies