Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kalla fakta och armén

Ledare Publicerad: 2011-05-12 00:00

Efter flera månader av granskning har Kalla fakta (programmet sändes i söndags) lyckats avslöja att Frälsningsarmén inte accepterar någon som lever i en homosexuell relation som frälsningssoldat. Föga förvånande. Detta är Frälsningsarméns officiella hållning i Sverige såväl som i resten av världen, alltsedan organisationens grundande.
Eller som Frälsningsarmén skriver på hemsidan efter programmet: ”De hade kunnat bespara TV4 avsevärda kostnader genom att helt enkelt ställa frågan: ’Får man bli frälsningssoldat om man lever i en homosexuell relation?’ Vi hade då svarat ’Nej, eftersom vi gör en tolkning av Bibeln, som definierar att sex ska ske inom äktenskapet och är en sak mellan en man och en kvinna. […] Men vi fick aldrig frågan!”

Arméns hållning faller tillbaka på en kristen hållning som varit gängse under snart 2 000 års tid. En traditionell syn på sexualitet och relationer som delas av de muslimska samfunden, av katolska kyrkan, de ortodoxa kyrkorna och av ledare som Dalai Lama och påven.
För några år sedan riktades liknande anklagelser mot Frälsningsarmén, då avstod dåvarande statsministern Göran Persson från någon mer allvarlig kritik. Inte heller kyrko­minister Stefan Attefall ville recensera ett samfunds uppfattningar. Klokt.

Den principiella frågan är var gränsen går för religionsfriheten. Frälsningsarméns svar är tydligt. I deras sociala arbete hjälper de alla oavsett ras, kön, social ställning eller sexuell läggning. Alla människor är välkomna till armén. Alla människor kan också bli medlemmar. Dock ställs ett antal krav för att bli just frälsningssoldat. De får till exempel inte spela om pengar eller dricka alkohol. De får heller inte leva i en homosexuell relation. Detta är rimligen friheter ett samfund har.

Kalla faktas arbetsmetoder är minst sagt förvånande. Dolda kameror till och med i själavårdssamtal.  Frälsnings­armén har valt öppenhet och redan innan programmet sändes fanns hela mejlkonversationen med TV4 på organisationens hemsida.
Kommendör Marie Willermark valde till slut att medverka i programmet, som bland annat visade inslag där Frälsningsarmén i Malawi stödjer en lag om fängelse för homosexuella. Frälsningsarmén i Sverige tar tydligt avstånd från detta på sin hemsida, men hon borde även tydligt tagit avstånd ifrån detta i studion.
Hemmets Vän 12 maj 2011


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Gräns för religionsfriheten
Lurade av falska löften
Fick äldre covidsjuka den vård de behövde?
Utred Estonia – igen
Fem stenar Equmeniakyrkan nu måste vända på
Sund prövning behövs
Klarar sjukvården hantera vaccination mot covid-19
Sanning är guld värd
Löfvens sommartal saknar nya förslag
Skakig framtid väntar USA


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies