Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Påsken handlar om att befria slavarna

Publicerad: 2011-04-21 00:00

Egyptens slavar blev befriade. Det är vad påsken handlade om från början. Israels folk hade länge levt som slavar, med omänskligt tungt arbete, de hade misshandlats och dessutom ville Farao förinta dem. Påsken innebar deras befrielse och upprättelse. Händelsen har stor betydelse i mitt tänkande eftersom jag i mer än femton år varit engagerad i att befria människor från vår tids slaveri i Pakistans tegelbruk.
Slavägarna ställer fortfarande orimliga krav på sina arbetare. Varje dag ska det tillverkas mellan 700 och 1 000 tegelstenar. Hela familjen är engagerad. Jag har följt dem i arbetet ute på fältet i kväljande värme och torka.  Ofta är det de äldsta kvinnorna och männen som hackar loss den hårda leran ur marken. Kvinnorna hämtar vatten för att sedan knåda leran så att den kan läggas i formar. Små barn vänder på tegelstenarna som ska soltorka innan de bärs till ugnarna för att brännas. Mannen i familjen ska samla ved och stapla tegelstenarna, tända elden och efteråt bära dem till lagret för vidare försäljning. Om man inte når upp till det antal tegelstenar som krävs, då ökar skulden och slaveriet går sedan i arv, generation efter generation.
Sedan 1995 har jag genom församlingen fått förmedla hjälp till att friköpa slavar, driva juridiska processer för att befria slavar och stödja barn till slavar att få gå i skolan och lära sig läsa och skriva för att på det sättet bli medvetna om sina mänskliga rättigheter. Slaveriet handlar om påtvingad prostitution, framtvingad kriminalitet och hårt arbete utan lön för att de rika ska tjäna mer, utan att behöva ha betald arbetskraft.

Israels folk befriades från slaveriet och formades som en nation. Kvinnor och män blev skickliga inom olika yrkesområden och medan de ännu var i öknen, på väg till löfteslandet, formulerades den etik som fortfarande gäller i världens civiliserade länder. Några visade sig vara konstnärer, andra var musiker, de var snickare, smälte guld och göt vackra detaljer till det allra heligaste i tabernaklet.
För två veckor sedan fick jag kännedom om en man som levt i slaveri. Han har misshandlats av en man som själv är polis. Nu flydde han och samtidigt drömde han om att ha en liten affär för att kunna försörja sin familj. Just de dagarna var jag inbjuden att tala till en grupp inom Full Gospel Business Men i Stockholm. Vi gjorde en insamling och kunde skicka iväg startkapital till hans lilla livsmedelsbutik. Nu kan han köpa vete, ris, socker, matolja, hygienartiklar med mera hos en grossist och vi har räknat ut att han kommer att tjäna ett tusen kronor i månaden. Barnen kan gå i skolan och han har även möjlighet att offra tionde till sin församling.

De senaste två, tre åren har jag haft möjlighet att tillsammans med några vänner, i samverkan med PMU/Interlife, starta mer än 200 små företag. En kristen man fick pengar att köpa en åsna och en kärra. Han fick kapital att handla grönsaker som han säljer på gatorna i staden Lahore. Kvinnor har kunnat köpa symaskiner, en ung man har skaffat ett svetsaggregat. Allt sker i samarbete med svenska missionärer och en församling med god administrativ erfarenhet.

Jag har en idé
som jag kanske fått ovanifrån. Idén måste prövas innan jag vågar påstå att Gud gav den. Det handlar om att kristna företagare i Sverige ska bli delägare i små systerföretag i Pakistan. Man ger ett startkapital med 5 000 kronor och vi skriver ett kontrakt mellan givarföretaget i Sverige och projektet i Pakistan. Pengarna är avdragsgilla eftersom det handlar om en investering i ett nytt projekt. Främst av allt får upprättade slavar och kristna vänner i svår fattigdom förebedjare här i Sverige och kanske goda råd och stolthet över att tillhöra ett sammanhang. Idén har lämnats till Full Gospel Business Men här i Sverige som kanske är villiga att öppna en filial av FGBM i Pakistan.
Påskens budskap är befrielsens högtid. Vi har själva tagit emot den frälsning Jesus Kristus vunnit genom korset och uppståndelsen. Nu kan vi ge en praktisk tillämpning med påsk för de allra fattigaste i världen.

Stanley Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies