Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Årets överraskning

Veckans kommentar Publicerad: 2011-04-21 00:00

Den mest kända kristna högtiden är utan tvekan julen. Vårt samhälle har gjort den till en mysig och varm vinterfest och omsorgsfullt skalat av allt som är av betydelse för den kristna julen. Här finns ingen fara, fattigdom eller storpolitik kvar. Det är också troligt att det är därför som julen helt felaktigt ses som den viktigaste kristna högtiden. Det riktiga svaret är påsken. (Om det inte hade varit för påsken skulle ingen komma på tanken att fira jul.)

Av den kristna påsken syns inte mycket. I affären där vi handlar är det fullt av gula kycklingar, ris och påskägg ”Made in China”. Jesus syns inte till. Kanske för att vi lever i ett land som berömmer sig av ett klart och rationellt tänkande. Därför har vi kvar traditionerna, men dess innehåll är för länge sedan borta. Varje år firar de kristna påsk, men allt färre i Sverige känner till innebörden. Det är som om budskapet inte når fram. Tänk om påskens budskap skulle drabba svenskarna. Så förvånade de skulle bli! En högtid som hela tiden funnits där – plötsligt med innehåll och mening.

En tröst i detta är att Jesus gör liknande erfarenheter. Han talar om sin egen död och uppståndelse i olika skeden, men få förstår honom. Se till exempel Lukasevangeliet 9:22 och framåt. Två av hans mest framstående berättelser avslutas med en tydlig anspelning på att uppstå från de döda (15:24, 32; 16:31) – men ingen hade ”hört” vad han sa. Istället blir alla oerhört häpna på påskdagens morgon.
Påsken innebär alltid visst mått av överraskning, antingen vi möter den i själva firandet eller när Gud plötsligt väller fram och vänder upp och ner på allt det tragiska i vårt eget liv. Det råder ingen tvekan om att vår uppståndelse kommer att bli lika överraskande på sitt sätt som Jesus blev.

I jultid är berättelsen om Jesus ett glädjebud. Så är det också i påsktid. Inte minst för att den vågar berätta sådant som vi inte hade förväntat oss, var benägna att tro eller kunde förstå. Bli inte förvånad om påskens budskap överraskar.
Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det måste börja med barnen
Stigande matpriser
Pingströrelsen behöver lyssna på Daniel Alm
Tron och motståndet
Dags att se över elavtal
Omvändelse är nu ett obrukbart ord
Kyrklig motvind i Almedalen
Vad är det människor ser?
Urstark konferensstart
Vi måste kunna ställa krav på vuxna föräldrar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies