Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Varför lanserar staten ny sexnorm?

Debatt Publicerad: 2011-04-07 00:00

Som förälder har man förr eller senare att ta tag i utmaningen att ge klok och sund vägledning i frågor som rör relationer, sex och samlevnad till sina barn.
Främst gör vi det genom det liv vi lever, men det handlar också om att samtala, att våga samtalet och att bry sig. Som kristna föräldrar tycker vi oss få mindre och mindre stöd för kopplingen mellan sex och kärlek, mellan kärlek och trohet och mellan sex och föräldraskap. Tyvärr bekräftas detta i UR:s senaste material ”Sex på kartan”.
Med hjälp av en tecknad film lanserar statliga UR tillsammans med RFSL, en ny sexnorm.  I filmen beslutar en grupp ungdomar att prata sex tillsammans med sin vikarie på skolan. Ungdomarna får själva föreslå allt de kan tänka sig att göra med sex. Kännetecknande är att inget är fel.
I filmen löper också två berättelser. En handlar om en ung tjej som gillar tjejer och har en förstående mamma, som uppmuntrar hennes lesbiska känslor. Den andra handlar om en kille och en tjej som har tillfällighetssex efter skola och träning. Deras intima handlingar visas så ingående att det skulle betraktas som porr om det var riktiga skådepelare och inte tecknad film.

Det är nu klart att en ny sexnorm ska lanseras. Sex separeras från kärlek, från långvariga relationer, äktenskap och trohet. Sex är nu något som två – på sikt säkert tre eller flera personer – uppmuntras göra tillsammans bara för att ha det skönt en stund eller för att visa att man gillar varandra.
Dessutom separeras sex helt från föräldraskap. Det enda som sägs om föräldraskap är att det är viktigt att skydda sig från graviditet och könssjukdomar. I filmen sägs heller inget om aborter eller hur man kan hantera en oönskad graviditet.

Samtidigt som detta material lanseras verkar integrations­minister Erik Ullenhag föreslå inskränkningar i religionsfriheten: 
”När religionsfriheten krockar med andra värden ska statens utgångspunkt alltid vara att stå på individens sida. Här har det svenska samhället på senare år famlat. Dispens från exempelvis sim- eller sex- och samlevnadsundervisningen i skolan har skett i alldeles för hög grad med hänvisning till religiösa skäl.”
Staten vill tydligen helt ta över föräldrars ansvar att ge vägledning i de mest fundamentala delarna av en människas liv. Om den nya sexnormen inte gillas ska den tydligen tvingas på också familjer som av religiösa skäl har en annan syn. Är Sverige på väg att överge en av sina grundlagar?

Den nya sexnormen utmanar också kyrkan, särskilt frikyrkan, som i generationer lyft fram äktenskapet som platsen för vänskap, trofasthet och sexualitetens naturliga hem.
Hur ska kyrkan formulera sig i ett modernt samhälle och samtidigt välkomna alla dem som skadats och kommer att skadas av många tillfälliga relationer?
Svårare är ändå att vara förälder som tror på relationen mellan sex, kärlek och trohet och då till synes utan stöd från skolan, ge klok vägledning till våra barn och ungdomar. Men allra svårast ändå för unga tjejer och killar som brottas med dessa frågor eller inte vågar stå emot trycket. Är det verkligen skolans uppgift att driva igenom en ny sexnorm och vem ska ta ansvar för konsekvenserna?

Under tiden som vi reser oss upp och kräver förändringar, låt oss prata med varandra som föräldrar, bilda föräldragrupper och mötesplatser för att stödja varandra i det goda samtalet med våra barn. Att i tystnad helt lämna över dessa frågor till skolan kan bli förödande.
Louise och Ulf Sundkvist
tonårsföräldrar


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret
Bara i totalitära samhällen rensar staten bort religiösa symboler
Israel kommer att förlora fler liv
Farligt tyst om de nya moskéerna
"Ett radikalt ingripande närmar sig"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies