Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Fredagsbön i Svenska kyrkan

Veckans kommentar Publicerad: 2011-03-24 16:31

Debatten om ”Svenska kyrkans förste imam” går vidare. I veckan som gick höll imam Al Tawalbeh sin första fredagsbön i Fryshuskyrkan. Inom ramen för sin verksamhet i Fryshuset har Svenska kyrkan i Stockholm därmed offentligt börjat sanktionera förkunnandet av islam. För en kristen kyrka är det världsunikt.

Bo Larsson, stiftsprost i Stockholms stift, försvarar imamanställningen på Brännpunkt i Svenska Dagbladet (16/3). Larsson skriver: ”Svenska kyrkan är också det största samfundet i Sverige och har därför inte bara ansvar för sin egen verksamhet utan också för att stödja andra troende människors möjligheter att få utöva sin religion och få tillgång till sådana mötesplatser som främjar förståelse och respekt för den andre.” Det är svårt att förstå Larssons text på annat sätt än att Svenska kyrkan i Stockholm – i kraft av sin storlek på ett nationellt plan – nu ser sig som en allmänreligiös ekonomisk understödjare. Det är ett sensationellt uttalande av stiftsprosten. Likaså mot bakgrund av Svenska kyrkans sviktande ekonomi är detta synsätt märkligt. Det är många församlingar som inte längre anser sig ha råd med missbrukarvård och hjälp till hemlösa. Trots det prioriteras anställningen av en imam.
 
Nu visar det sig att även muslimska företrädare ställer sig avvisande till idén. I Sveriges Radios Människor och Tro (18/3) uppmärksammades debatten. Alltid klarsynte Carl-Erik Sahlberg, verksamhetsansvarig präst i S:ta Clara kyrka, mötte i programmet stiftsprosten Larsson och talespersonen för Sveriges Muslimska Förbund, Mahmoud Aldebe. Aldebe menade att en muslim inte kan förrätta fredagsbön i en kristen kyrka. Sahlberg var föredömligt tydlig på Jesu unika erbjudande om frälsning.  Sahlberg ställer viktiga frågor: Ska inte vi som kristen kyrka verka för att människor ska bli kristna, undrar han. För Sahlberg handlar denna önskan inte om fientlighet gentemot islam, utan om en längtan från kyrkans präster, lekmän och medlemmar om ökad tydlighet. Tydlighet och kärlek är inte varandras motsatser. Svenska kyrkan är en organisation med enorm potential för det kristna budskapet. Låt oss hoppas och be att kyrkan hittar rätt väg mot framtiden.
Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Förbluffande Per-Erik Söderkvist
2011-04-01 19:19
Man kan verkligen undra vad man har för motivering för detta.Är det verkligen grundat på missionsbefallningen och i enlighet med Guds vilja.
Har vi överhuvudtaget något gemensamt med dessa?

Ett satans redskap alertsweden
2011-03-27 14:34
Om inte svenska kyrkan står upp för Guds ord/Sanningen utan kompromiss, så är det ingen kyrka.

Eftersom svenska kyrkan har gått i förbund med satan genom sitt medlemskap i SKR, så inser man också att denna så kallade kyrka inte är någon kyrka i sann mening, utan ett satans redskap.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Vem kan man lita på?
Nu måste vi mötas – men med avstånd
Covid-19, äldre och kyrkan
Ny undersökning visar på äldres trofasthet
Inte dåligt att ibland må dåligt
Hur kunde det gå så långt?
Antisemitiska slagord vid Malmö-kravaller
Två betyg för icke godkänt löser inte skolans problem
Fredsavtal positiv nyhet – utom i Sverige
Poliser behöver polisskydd


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies