Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Det ska komma en total upprättelse

Publicerad: 2011-02-24 00:00

Aldrig tidigare i historien har den kristna församlingen haft en sådan framgång som nu. Den helige Ande verkar i både de historiska kyrkorna och nya väckelserörelser. Bibeln studeras i ödmjukhet och lydnad som Guds Ord. Människor med kristen tro fyller kyrkornas gudstjänster till trängsel. Därför måste samlingarna mångdubblas. Det är inte ovanligt att kyrkorna i Sydostasien, Afrika och Latinamerika har både fyra och fem mötestillfällen varje söndag.
Församlingar som växer trotsar förföljelser, förbud och motgångar med envist tålamod. I Indonesien arresteras och fängslas unga kvinnor som samlar barn till söndagsskola. Det är förbjudet! Men trots att några unga kvinnor blev halshuggna av fanatiska muslimer, öppnas ständigt fler söndagsskolor i landet.

Det är i USA och Västeuropa som kristendomens identitet är hotad och kyrkorna försvagas. I England, Frankrike, Tyskland och även Sverige samlas fler i muslimernas moskéer varje fredag än antalet kristna som möts i kyrkornas gudstjänster.
Köpcentra, idrottsevenemang och kulturens mötesplatser samlar massorna i vår del av världen, medan kyrkorna måste acceptera ett minskat intresse för sina gudstjänster.
"Den uthålliga kyrkan" beskrivs i januarinumret av Billy Grahams tidning "Christianity Today". Professorn i teologi och kyrkohistoria, Jennifer Powell McNutt beskriver hur präster och församlingsledare brottas med frågan om kristendomen ska överleva. Kommer Islam att ta kristendomens plats i Europa? Eller ska andligheten kvävas av sekulariseringen?
Jennifer Powell McNutt berättar hur den kristna församlingen gått igenom liknande inre kriser som den försvagning som nu präglar västerlandets kyrkor. Historien handlar om perioder med omfattande villoläror och förnekelse, skrämmande korruption och splittringar som skadat församlingarnas inre sammanhållning.

Väckelserörelser har kommit
med upprättelse, men slocknat och lämnat efter sig besvikelse och missmod. Martin Luthers reformation räddade Europas kristendom. Senare i livet blev han förblindad av makten och upprepade samma historiska misstag som han tidigare protesterat mot. Tack vare frikyrkorörelsen med anabaptisterna överlevde kristendomen som andlig kraft i Europa. Ett annat exempel är Jonathan Edwards som under 1700-talet var unikt använd av Gud. Senare i livet blev han utesluten ur sin församling på grund av ekonomiska oegentligheter, negativa beteenden i en konflikt och teologisk villfarelse, enligt en biografi av George Marsden som citeras i artikeln i Christianity Today.
Församlingens framtid är inte beroende av oss männi-skor, hävdar Jennifer Powell McNutt. Kristus är församlingens huvud! Den helige Ande tar ut nya redskap. "Ty allt som tidigare har skrivits är skrivet till vår undervisning, för att vi genom den uthållighet och tröst som Skrifterna ger skall bevara vårt hopp." Romarbrevet 15:4

Bibeln ger oss en viktig förklaring till historiens ojämna händelser och församlingens motsägelsefulla förmåga att hantera sina kriser. Bibeln uppmärksammar oss gång på gång att "hela världen är i den Ondes våld", vår kamp är mot furstar och väldigheter, mot ondskans andemakter. Den seger Jesus vann för vår frälsning, gäller oss var och en personligt, till evig trygghet. Men fortfarande domineras världen av den djävul som kastades ut från himlen och ockuperade vår värld. Ondskan härjar på alla områden av vår existens.
Den totala upprättelsen sker när Jesus kommer tillbaka och djävulens makt krossas. "Då har han förintat varje välde och varje makt och kraft." 1 Korinthierbrevet 15:24
Stanley Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)eretz,ISRAEL. Peter rundborg.
2016-01-06 04:06
evry step, must be taken,to support,and defend,Eretz,Israel,and for Jews-worldwidein Diasporah.Amen,
skrivet,av,Peter Rundborg,Mörtviken,Dals-Rostock.

Människan har en fri vilja Lennart Jacobson
2011-03-06 09:19
Svaret på frågan om djävulen och det onda finns är att människan (liksom djävulen)har en fri vilja. Det är det som gör henne till Guds avbild.

Människan står över djuren just därför att hon kan bestämma sig för om hon vill tro och lyda Gud.
Och minst lika viktigt, först som helt fri, när hon han välja att göra gott eller ont, så är hon fri att älska Gud AV HJÄRTAT.

Om människan varit tvingad att älska Gud då hade kärleken ju inte haft samma värde. Vem skulle t ex vilja gifta sig med en person som inte älskar en av fri vilja?

Guds allmakt och det djävulska upproret Stanley Sjöberg
2011-03-02 14:54
Vår Gud har all makt i ett oändligt universum, men drabbades av ett uppror där djävulen drog med sig änglar som förvandlades till demoner, men kastades ut från himlen. En stormakt kan ändå hamna i ett dilemma när terrorister utmanar med gisslan som tagits. Mänskligheten är i ett gisslandrama som tar tid, men kommer att sluta med ondskans tillintetgörelse. Bibeln har ett tydligt svar och en viktig undervisning om Guds rike och mörkrets välde. Idag blir vi frälsta som individer och räddas undan mörkret. En dag sker den totala triumfen då hela skapelsen ska befrias.

Djävulen ron
2011-03-02 13:55
Tomas,

Ytterst få kan ge dig ett konkret svar.
För kristna är det mycket svårt att förstå varför en till synes allmäktig Gud kan "tillåta" något negativt överhuvud taget i den här världen och och också en negativ makt som kallas "djävul". Bra att skylla på när saker och ting går snett så behöver man inte själv ta något ansvar.
Jag skulle kunna svara dig men avstår eftersom du måste komma fram till svaret själv. I den kristna urkunden Bibeln hittar du tyvärr inte svar på din fråga. Du måste vidga sitt sökande och våga kasta ev. fördomar och rädsla och gå vidare. Lycka till.

djävulen tomas almberg
2011-03-01 12:17
Om gud är allsmäktig hur kan då djävulen finnas?

Jag gillar Stanley Lennart Jacobson
2011-02-25 14:19
Jag gillar Stanley! När nästan alla andra förkunnare tiger om detta ämne, då är i alla fall en vaken!

Men Jesus säger ju att bruden skall somna men också att hon skall väckas av "ropet att brudgummen kommer". Det är nog dags för förkunnare och kyrkor att börja förkunna Jesu återkomst.

Jag tror att det kommer snart, och att vi får en stor väckelse innan Jesus kommer åter.

pastor conny holm peter
2011-02-25 07:40
Varför har Ni glömt Pastor Conny Holm,
Smyrna-Kyrkan,Göteborg.
undrar,
Peter Rundborg,
Mörtviken,
Dals-Rostock

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies