Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Inget skadestånd - inte nog kränkt

Veckans kommentar Publicerad: 2011-02-24 00:00

I skuggan av revolutionerna i Mellanöstern blev veckans kanske mest makabra inrikes­nyhet bara notiser i medierna. Den 14-åriga förståndshandikappade flickan från Rosengård i Malmö som förra året såldes till flera män och sexutnyttjades var inte tillräckligt kränkt. Hovrätten i Malmö fråntar därmed flickan det skadestånd som tingsrätten utdömt.
Det utnyttjande hon utsatts för genom koppleriet bedöms i domen inte ha varit en tillräckligt allvarlig integritetskränkning. Tre av de nio männen som utnyttjat flickan frias. Övriga sex män får sänkt straff. Hov­rätten ogillar bland annat åtalspunkten "våldtäkt mot barn". Skälen, enligt rätten, ska vara att flickan inte lämnat tillräckligt detaljerade uppgifter om övergreppen, att hon själv inte kunnat eller velat medverka i rättegången samt att hon ser ut att vara äldre än 14 år. Flera av de åtalade har erkänt att de har haft sex med flickan, men inte i något fall anser hov­rätten att männen haft anledning att misstänka att hon var minderårig.

Domen är en skandal.
Den är genant för Sverige. Hovrätten menar att någon som är 14 år och säljs för att ha sex med okända män i lägen­heter, på svartklubbar och toaletter inte skulle vara tillräckligt kränkt? Det borde tvärtom vara självklart att det handlar om våldtäkt mot barn när vuxna män sexutnyttjar en minderårig flicka med funktionshinder.
Hovrättsdomen och det som flickan varit utsatt för strider mot allt som är rätt och riktigt. Domen är en kränkning mot flickan. Den är djupt orättfärdig och ett hån mot henne och den hon är. Den avslöjar också mycket om svenska domstolars syn på sexualitet, män och barn. Skulle hovrättens nämndemän ha resonerat likadant om det gällt deras egna döttrar?
Olof Risberg, barnpsykolog som arbetar på Rädda Barnen, säger till Skånska Dag­bladet att domen är ett "supermisslyckande för Sverige som rättsstat". Jag håller med honom. I Sverige kan, vill eller vågar vi inte skydda barn mot sexuella övergrepp. I FN:s barnkonvention, artikel 3, står det: "Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn." Det gäller tyvärr inte i svenska domstolar.
Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Vem kan man lita på?
Nu måste vi mötas – men med avstånd
Covid-19, äldre och kyrkan
Ny undersökning visar på äldres trofasthet
Inte dåligt att ibland må dåligt
Hur kunde det gå så långt?
Antisemitiska slagord vid Malmö-kravaller
Två betyg för icke godkänt löser inte skolans problem
Fredsavtal positiv nyhet – utom i Sverige
Poliser behöver polisskydd


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies