Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Brödraskapet avgör arabvärldens öde

Debatt Publicerad: 2011-02-17 00:00

De senaste dagarnas nyhetssändningar har varit fyllda av den dramatiska utvecklingen i arabvärlden som startade i Tunisien och spred sig till Egypten.
Den 14:e januari flydde Tunisiens president Ben Ali landet efter tjugotre år vid makten. Få trodde då att den folkliga resningen i Tunisien skulle få sådana konsekvenser i Egypten och andra arabstater.
Många västerlänningar ser bara protesterna som uttryck för en längtan efter frihet och demokrati och även om denna längtan finns med som en viktig drivkraft så är det ändå dags att stanna upp och analysera vilka ideologier som kan tänkas ta över efter Hosni Mubarak i Egypten och Ben Ali i Tunisien.  

Den starkaste och bäst organiserade
gruppen är det Muslim­ska brödraskapet som startades i Egypten 1928 av Hassan Al Banna. Det som känne­tecknat det Muslimska brödraskapet genom alla år är målet att skapa en islamisk stat med den muslimska sharia-lagen som landets lag.
Under sina tidiga år förfäktade det Muslimska brödraskapet att man kunde använda våld för att nå sina politiska och religiösa mål.
De flesta bedömare anser att samtliga islamistiska rörelser i världen har blivit influerade av det Muslimska brödra­skapets ideologi. På senare år har det Muslimska brödraskapet dock bytt taktik och valt att med fredliga medel påverka folk­opinionen och därför har till exempel Al Qaida kritiserat dem för att svika sina ideal, men i verkligheten har det Muslimska brödraskapet samma mål som tidigare men man har bytt taktik för att nå målet.
Egyptierna är hjärtligt trötta på den regim som tog makten genom en kupp 1952 och som fortfarande styr landet 59 år senare.
Det började med de unga fria officerarnas maktövertagande med Abdel Nasser i spetsen. Han styrde som en diktatorisk president fram till sin död 1970 då han efterträddes av sin vice president Anwar El Sadat, som också varit med vid kuppen 1952.
Sadat styrde sedan Egypten tills han sköts till döds av islamister 1981 när han efterträddes av sin vice president Hosni Mubarak, som fram till våra dagar  suttit kvar vid makten.

Egypten gick från diktatur till skendemokrati under Sadats dagar. När man därefter har valt president har det vid varje tillfälle enbart funnits en kandidat som folket fått tillåtelse att rösta ja eller nej till. Dessa så kallade val har resulterat i ett stöd för presidenten på runt 90 procent.
Under åttiotalet var det ett stående skämt att Sadat vid ett tillfälle lyckades få 110 procent av rösterna!
Under hela denna period från 1952 till idag har det Muslimska brödraskapet varit förbjudet och därmed förföljt av regimen som regelmässigt arresterat och fängslat islamisterna. Det började med att en medlem ur brödra­skapet försökte skjuta Abdel Nasser till döds 1952 och det resul­terade i en fruktansvärd utrensning där cirka 20 000 personer fängslades och åtta personer ur det Muslimska brödra­skapet avrättades.
Men Egypten är ett mycket religiöst land och redan på 1980-talet bedömdes det att brödra­skapet skulle kunna få en majoritet av folket bakom sig om man bara kunde komma åt den politiska makten.

Vid parlamentsvalet 2005
lyckades det förbjudna Muslimska brödraskapet ställa upp genom att lansera oberoende kandidater som inte representerade något parti. Och trots att regimen hade total kontroll över media så lyckades de ändå få hela 20 procent av platserna i parlamentet. Det innebär att brödraskapet vid fria rättvisa val har mycket goda möjligheter att få en majoritet av rösterna i landet.
Egypten är det överlägset folkrikaste och mest inflytelserika landet i hela arabvärlden.  Vi behöver ställa oss frågan vad det skulle innebära om det Muslimska brödraskapet kom till makten i Egypten.
Det skulle sannolikt leda till att islamister tar makten i ett antal andra arabstater inom en ganska snar framtid.
För Egyptens koptiska kristna kommer förföljelsen att öka och för konvertiter från islam blir situationen direkt livshotande.
För Israel skulle det troligen leda till att fredsavtalet mellan Egypten och Israel från 1979 rivs upp. Det Muslimska brödraskapet har hela tiden ansett att president Anwar Sadat förrådde islam när han skrev på freds­avtalet med Israel.

Man bör komma ihåg att Hamas är en systerorganisation till det Muslimska brödra­skapet i Egypten med mycket nära relationer. Man bör även hålla i minnet att Iran styrs av en islamistisk regim som redan idag har stort inflytande i regionen, inte minst i Irak och Libanon.
Som kristna behöver vi be för Egypten och hela regionen.
Lars Mörling, pastor - Spånga


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

"Equmeniakyrkan ska inte McDonaldiseras"
"Daniel Alms önskan om comeback är obegriplig"
Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies