Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

2011 - året då Gud kom tillbaka

Veckans kommentar Publicerad: 2011-01-07 00:00

Januari är här, lika mörk som december vi just lämnat, men ljuset är obevekligt på väg tillbaka. Även om snön ligger kvar, och kommer göra så länge än, innebär denna tid på året alltid en möjlighet till avstamp och framåtblickande. Vad kommer att prägla året? Hur kommer det offentliga samtalet om kristen tro och livsåskådning att utvecklas?

1. En redan tydlig trend som förstärks 2011 är Guds återkomst till offentligheten. (Han har givetvis alltid funnits där, men det nya är att både statsministern och det sekulära Medie­sverige plötsligt pratar om honom. Har en svensk statsminister någon gång i officiella sammanhang ens nämnt Gud?)
Trots en tilltagande aggressivitet i tonfallet från ateister växer medieintresset för kristen tro. Ett tecken bland många andra är illröda Aftonbladet Kultur som dan-före-dan ägnar stort utrymme åt att recensera Barnbibeln (Marcus Förlag) och utifrån den diskutera gudsbilder.

2. 2011 blir året då frågor om livets mål och mening behandlas med största allvar och respekt i tidningar, radio och tv. Efter jul- och nyårshelgerna noterar jag med glädje att flamset och tramset i år fått en mindre framskjuten plats till förmån för ett mer avskalat allvar.
Och även om humanistordföranden Christer Sturmark tog i från tårna för att tona ner julens kristna budskap ("Julens historia en riktig pr-kupp", SvD 21/12), innehöll många av helgernas radio- och tv-program tydliga referenser till Jesu födelse och dess innebörd för mänsklig­heten. Jag tänker närmast på gudstjänsterna från Nora kyrka, de många jul- och nyårskonserterna och årets upplaga av "Vinter i P1" med bland andra utmärkta Patricia Tudor-Sandahl.

3. 2011 har alla möjligheter att bli året då trenden vänder. Detta kan bli året då de kristna blir fler i Sverige. Intresset för att diskutera kristen andlighet är större än någonsin, och de kyrkor som vill ha framtiden för sig väljer att bli delaktiga i samtalet. Fokus för hela kristenheten måste ligga på att berätta för människor att Jesus faktiskt går vid deras sida. De har bara inte upptäckt honom.
Dessa intressanta tendenser och mycket annat kommer vi att berätta om i Hemmets Vän under året. Följ med oss! Det är nu det vänder.
Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)tack, keijo
2011-03-03 19:27
Tack till Herren för denna god rubrik och må detta hända att Gud kommer med väckelse över sverige och upphöjs hans underbar evangelium to många nya hem med bön och frälsning och många himleska upplevelse mend levande vatten och härlighet av Jesus och låt detta hända just denna tidens av nåden sår i kraft och kårlek in Jesus namn ,tack var välsignat ,be ,keijo södertälje

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Vem kan man lita på?
Nu måste vi mötas – men med avstånd
Covid-19, äldre och kyrkan
Ny undersökning visar på äldres trofasthet
Inte dåligt att ibland må dåligt
Hur kunde det gå så långt?
Antisemitiska slagord vid Malmö-kravaller
Två betyg för icke godkänt löser inte skolans problem
Fredsavtal positiv nyhet – utom i Sverige
Poliser behöver polisskydd


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies