Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Slaveriets helvete bekämpas i Pakistan

Publicerad: 2010-12-23 00:00

Pakistan anses vara världens farligaste område. Det här årets naturkatastrofer har gjort miljontals människor hemlösa och lämnade i total fattigdom. USA’s och Europas krig i Afghanistan provocerar till hämndaktioner som drabbar oliktänkande i Pakistan. De kristna i de muslimska länderna identifieras med sådant som händer i våra ”kristna” länder.

När Lars Vilks hånar islam med sina naiva teckningar, beskyddas han av svensk polis med våra skattepengar. Men i Pakistan finns inget försvar när uppretade muslimer vill hämnas mot de kristna, som får skulden för svenskens dumheter.

Slaveriet i Pakistan är lika grymt som 1700-talets amerikanska utnyttjande av bortrövade afrikaner som tvingades arbeta på bomullsfälten och för vita nybyggare i södern. Slavarnas situation kan jämföras med hur Israels folk behandlades i Egypten, innan Mose kom med befrielse.

Inför årets 4:e advent kunde jag medverka till att köpa trettio slavarbetare och ge dem frihet. Det blev möjligt tack vare en gåva från en familj som tillhör Hemmets Väns läsekrets. Dessutom kan vi nu köpa några flera kor och mark som ger dem ekonomisk självständighet. De har arbetat som slavar i ett tegelbruk. Där finns fortfarande 150 familjer med totalt 700 vuxna och barn i slaveri. Dessa 700 medmänniskor ska få en härlig julmiddag på vår bekostnad!

Arbetet för en familj i slaveri innebär ett krav på att tillverka ett stort antal tegelstenar varje dag. En slav hackar loss torr lera som är hård som sten. En annan i familjen måste gå långt för att hämta vatten som sedan blandas med leran till en deg. Sedan läggs degen i en form för att soltorka. Små barn kring fyra års ålder vänder på formen tills det är dags att bära bort teglet till ugnar med eld, som ska bränna tegelstenarna, innan de staplas i ett lager-
utrymme.

Slaveriet bygger på att en vuxen hade lånat en summa pengar inför ett läkarbesök eller en annan utgift. Men när han insåg att det inte skulle gå att avbetala skulden, blev han uppmanad att istället arbeta hos långivaren. Men inför de krav som ställs av arbetsgivaren, orkar han inte med att bli skuldfri. Han förväntas tillverka 1 000 tegelstenar varje dag. Hela familjen måste nu hjälpa till. Även de äldsta tillsammans med barnbarnen. Varje dag som resultatet är sämre än arbetsgivarens krav, ökar skulden och blir så stor att den sedan går i arv, generation efter generation.

Sedan några år tillbaka har jag fått rapporter från det här området som nu är aktuellt för att friköpa slavar och där vi ger dem en julmiddag. En hjälte på platsen är en enkel församlingspastor. Några timmar varje dag undervisar han barnen i en skola där de får lära sig läsa och skriva. Slaveriets omänskliga krav bygger ofta på att slavägaren tvingat den fattige mannen att sätta sitt finger-
avtryck på ett kontrakt som han inte kunnat läsa själv. Den generation som kan läsa, kommer att kunna protestera mot falska skuldbelopp i kampen mot slaveriets helvete.

I ett annat område av Pakistan finns några ungdomar som själva flydde undan slaveriet och nu har 1 250 barn i grundskola med stöd från oss i Sverige. De barnen ska också få en julgåva, med pennor, skrivblock, en väska med en lärobok, som författats av en före detta slavarbetare, som leder kampen mot barnslaveriet.

God Jul och Ett Gott Nytt År!

Stanley Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies