Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

”Tänk igenom dina matvanor!”

Publicerad: 2010-11-25 00:00

Det finns en slumrande politisk utmaning i frågor som berör folkhälsan. Alliansregeringen har genomfört radikala åtstramningar i sjukförsäkringen. Många av oss tycker att svårt sjuka och lidande medmänniskor har drabbats på ett orättvist sätt. Samtidigt finns en insikt om att ännu svårare problem hotar med svindlande utgifter för äldreomsorgen när allt fler drabbas av kroniska sjukdomar som en följd av vår livsstil. Varje patient inom äldreomsorgen kostar närmare 150 000 kronor varje år. Skatt från två yrkesarbetare med genomsnittsinkomst behövs. Samtidigt finns snart inte fler än 2-3 lönearbetare på varje pensionär i Sverige!

Jag hade förmånen att vara värd och ansvarig för ett seminarium om livsstil och hälsa under lördagen den 20 november. Professor em Stig Bengmark föreläste och bevisade med vetenskapliga forskningsresultat hur vi själva är en stor orsak till många kroniska sjukdomar som drabbar när vi blir äldre. Varje gång jag lyssnar till sådan information eller läser böcker som behandlar problemet, får jag också dåligt samvete över att själv ha slarvat med att vårda min kropp på bästa sätt.
Vi känner till att tobaksbladen som gröna och nyplockade är lika nyttiga som spenat eller salladsblad. När de behandlas med kemikalier och processen som framställer cigaretter och snus, då är det ett dödligt gift som orsakar hjärt- och kärlsjukdomar, skadade lungor och olika former av cancer.

På ett jämförbart sätt skadas mjölken som var en hälsosam dryck när kon mjölkades i ladugården på 1950-talet. Då hade korna fått friskt klöver eller torkat gräs som hö och idisslat födan i lugn och ro. Nu tillsätts kraftfoder och korna tvingas vara dräktiga under hela sin livstid. Följden blir en obalanserad hormonladdad mjölk i våra mejeriprodukter. Unga flickor drabbas av en allt för tidig könsmognad som riskerar att de inte kommer att må bra i vuxen ålder.

Under andra världskriget isolerades Danmark från att kunna exportera fläsk till grannländerna. England hade tidigare importerat fläsk och framställt bacon och andra produkter från grisköttet. Danskarna tvingades att själva äta sitt fläsk och borde ha mått bra, trots den tyska ockupationsarmén. Men ovanligt många dog av hjärt- och kärlsjukdomar. I England saknade man danskarnas fläsk men upptäckte att folkhälsan trots kriget förbättrades med all tydlighet. Professor Stig Bengmark kan verifiera dessa uppgifter.

Vi har läst om Israels barn när de klagade på den ensidiga kosten i Sinai öken. "Vi kommer ihåg fisken som vi åt fritt och för intet i Egypten, och gurkorna, melonerna, purjolöken, rödlöken och vitlöken" (4 Mos 11:5). Gud hade inte tänkt att de skulle vara i öknen mer än fyrtio dagar, men de blev kvar i fyrtio år. Men kosten i Egypten hade gjort dem starka, trots slaveriet. Israels folk i Egypten tillverkade tegelsten, byggde pyramiderna, utförde tunga arbeten, men överlevde plågan, tack vare en sund kost.
Guds skapelsetanke var inte från början att vi människor skulle slakta kött till att äta. Gud gav människorna av markens grödor och trädens frukt. När det sedan blev tillåtet att slakta och äta kött, begränsades människans livslängd.

Det här är frågor som bearbetas inom nyandligheten i Sverige. Stora konferenser och en omfattande folkrörelse söker livskvalité genom att vilja påverka miljön att inte förgiftas och klimatet att inte skada vår jord. Österländska religioner som hinduism, buddism och olika förgreningar inom "new age" har tagit hand om frågor som ursprungligen tillhörde judiskt tänkande. I Gamla testamentet beskrivs hur man ska tänka kring en frisk livsstil. Där finns uppmaningar till att fasta regelbundet. Forskningen kan nu även bekräfta att varje sådan rekommendation i Bibeln leder till bättre hälsa.
Stanley Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies