Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Västvärldens ledare delar skuld till lidande

Publicerad: 2010-11-18 00:00

Från år 33 till år 1900 finns det en dokumenterad sammanställning av 14 miljoner kristna som dödades som martyrer, därför att de hade bekänt sin tro på Jesus. Vi känner till hur romarrikets kejsare krävde tillbedjan och kastade dem som vägrade till vilddjuren eller brände dem som facklor. Den katolska kyrkan, men också den lutherska kyrkans ambition att representera Staten och den totalitära makten, drev massor in i plågsamma former av martyrskap och död.
Under det senaste århundradet, med Hitler, Stalin, Mao och grymma diktatursystem dödades under 1900-talet inte mindre än 26 miljoner kristna. Det var modiga kvinnor och män som var trogna sin gemenskap med Jesus och som inte förnekade honom som Frälsare och Herre.
Sedan år 2000 är antalet martyrer varje år 159 000 kristna människor. Det innebär att mer än 13 000 kristna dödas varje månad i olika delar av världen. Dessa uppgifter har sammanställts av "Global Evangelization Movement" med sina ledare David B Barrett och Justin D Long som dessutom är förläggare till "World Christian Encyclopedia".

Rapporterna från olika delar av världen
ger vittnesbörd om hur kristna män blivit halshuggna, kvinnorna har blivit våldtagna och tvingats att konvertera till islam eller hinduism. Barnen har kidnappats, rövats bort från sina troende kristna föräldrar och sedan fått en antikristen uppfostran. Detta sker år 2010 i vår tid!
De som redovisat denna martyrhistoria framhåller att de som drabbas, ber inte i första hand om befrielse från lidandet och martyrskapet. I stället ber de om att bevaras renhjärtade och starka för att in i döden kunna vittna om Jesus inför dem som är kristendomens fiender.

Problemet med vår tids förföljelser är att kristendomen förknippats med västerlandets kultur och politiskt militanta agerande. Kristna avrättas som en reaktion mot USA:s krigshandlingar och västerlandets provocerande ytlighet. I Irak och i Afghanistan tolkas "vår" militära närvaro som ett "korståg" av Europas och USA:s kristna. När bomber som fälls från flygplan som med fjärrstyrd precision träffar bostäder och byggnader där rapportörer menar att Al Qaida eller talibaner finns, då dödas ofta även barn och vuxna som är helt oskyldiga. Budskapet från moskéernas minareter är då att "de kristna" dödar. Därför handlar inte allt martyrskap i vår tid om att dö för sin tro på Jesus, utan bli ett offer för den hämnd som riktar sig mot västerlandets befolkning.
Muslimernas upprördhet vänder sig mot den "kristna" kultur som tillåter att deras profetgestalt hånas som en rondellhund. Muslimer kan inte heller acceptera kritiken mot att deras kvinnor uppmanas att bära slöja, medan Europas kvinnor uppmanas att uppträda nakna i reklam för bilar och andra produkter. De förstår inte logiken i att västerlandets folk njuter av filmer och skönlitteratur som frossar i grymma mord och blodiga uppgörelser, samtidigt som vi tar avstånd från sharialagarnas dödsstraff.

Vårt problem är att kristendomen är förrådd inifrån av dem som kallar sig kristna. När vi samlas till bön för alla kristna som förföljs och dödas, då ber vi också om att västerlandets politiska ledare ska vakna till insikt om sin skuld till allt lidande som de är orsaken till. USA:s förre president erkänner i sina memoarer att kriget i Irak var ett misslyckande. Han borde ha givit diplomatiska handlingar mer tid. Tänk om han hade haft mod att säga det under sin tid i Vita Huset!
Stanley Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Mer vänster propaganda, fy då! Dan Widmark
2011-01-23 11:11
Stanley, vi som älskar dig vill inte höra mer vänster propaganda ifån dig. Allt ont i världen är inte Amerikas fel! Att ursäkta terrorister genom att skylla på USA är helt fel och upp och ner!!!

Tack Björne Erixon
2010-11-18 16:13
Stanley
jag delar i mycket din analys och din smärta.Har nyligen läst en bok The myth of religious violence av William Cavanaugh. Han är amerikansk akademiker som för en hård kritik mot just det du lyfter fram; västerländskt våld som "legitimeras", medan religiöst våld ensidigt kritiseras. En intressan bok!
Tack för tydliga signaler!

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies