Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Tro allt mer accepterad

Veckans kommentar Publicerad: 2010-10-28 00:00

Det sker just nu något mycket positivt i det offentliga existentiella samtalet i Sverige. I många mediesammanhang får röster som bryter mot den tidigare förklenande konsensuskulturen allt större utrymme. Det som sker är närmast att beteckna som ett trendbrott. Att vi alla faktiskt är tvungna att själva besluta oss för vilken världsuppfattning vi håller för mest trolig går upp för allt fler. Och sent omsider verkar vi ha släppt frågan om tro kontra vetande, och istället insett att även de som ser sig som vetande i viss mån också är troende. Den intressanta frågan är ju vad vi väljer att tro på. Låt mig ge två exempel:

I den mycket sevärda premiären av Annas Eviga i SVT (20/10) medverkade bland andra författarna Roland Poirier Martinsson och Maria Sveland. Ämnet för kvällens samtal var familj och barn och meningen med livet.
Poirier Martinsson sa helt lugnt att för honom var meningen med livet att få älska sina barn och leva livet tillsammans med dem och sin fru. Naturligtvis fick han mothugg av Maria Sveland. Men att Roland Poirier Martinsson får komma till tals, tas på allvar och berätta om sin syn på livet är inte bara befriande utan visar också att det existentiella samtalet breddats och fördjupas.

På Svenska Dagbladet Brännpunkt (23/10) deklarerade Malin Jonason, förskollärare och tills alldeles nyligen medlem i Humanisterna, att hon lämnar rörelsen efter 14 år. Orsak? Det finns inget utrymme för tro i Humanisternas världsbild. Hon menade att Humanisterna under Sturmarks ledning utvecklats till att bli intoleranta och högröstade troskritiker. Det var inte den rörelse hon gick med i. Jonason skriver:
"Istället för respekt för oliktänkande, har Humanisterna en närmast religiös övertygelse om att de ensamma äger sanningen." Och vidare: "Bland Humanister finns ett ohöljt förakt för troende människor. Jag har mött en oreserverad beundran för den som på ett verserat sätt kan uttrycka förakt för religiösa människor."
Jonason är övertygad om att verkligheten inbegriper ett mått av tro som Humanisterna inte vill kännas vid. Alltså lämnar hon.
Det ser ljust ut för samtalet om tro, livsåskådning och meningen med livet, det annalkande höstmörkret till trots.  
Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)En närmast religiös tro Fredrik Idevall
2010-10-29 13:00
Intressant att Åke Hällzon använder ett citat med innebörden att religiös övertygelse innebär att man ensam vet sanningen. Det säger dock mer om religiösa än om Humanisterna.

Humanisterna säger faktiskt att de inte vet något om sanningen. De verkar "bara" för ett sekulärt samhälle (samhälle=offentlig myndighetsutövning och verksamhet) där mänskliga rättigheter ska gälla alla.

Samtal i höstmörkret Kjell Ericson
2010-10-29 07:39
Som Humanist välkomnar jag självklart ett öppet samtal om både tro och meningen med livet. Som Humanist värnar jag allas rätt att tro med samma emfas som rätten att inte tro. Som Humanist verkar jag för ett sekulärt samhälle som bästa grund för att alla livsåskådningar ska få plats - riktig mångfald!

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt
Församlingarnas julkonserter för tron vidare
Frågor i tid av spänningar
Varför så naivt kring islam?
Ledaren måste motstå estradernas lockelser
Man måste få skriva i övningsboken


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies