Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Göran Hägg letar efter religionen i Sverige

Veckans nummer Publicerad: 2010-10-21 00:00

Göran Hägg tillhör en av de mera produktiva och mångsidiga populärförfattarna i landet. Böckerna tar upp skiftande ämnen som litteraturhistoria, retorik, politik, författarporträtt och religion. Bland annat har han skrivit en bok om påvemakten under 1 000 år.

Nu har han gett sig i kast med religionen i Sverige. I en 558 sidor stor bok skildrar han Gud och religionen i Sverige allt­ifrån äldsta tid till nutid. Det är en lärd och intressant resa han bjuder på, en resa som visar hur stark religionen varit och är, även om den i olika tider har tagit sig olika uttryck.
Vi möter Ansgar, en av pionjärerna för att föra kristen tro till vårt land. Den heliga Birgittas betydelse belyses och vi får läsa om medeltidens fromhet och kristna gestalter. Ett särskilt intresse visar Hägg för hur synen på sexualitet, äktenskap, otukt och skilsmässa har förändrats under århundradena.
Reformationen med Martin Luther, Olaus Petri och Gustav Vasa har sin givna plats och Hägg skildrar den svenska gudsstaten och vilka konsekvenser den fick för vanliga människor. Häxprocesserna och kyrkans roll i dessa övergrepp mot kvinnor beskrivs.

Långsam upplösning
1700- och 1800-talets förändringar innebar en långsam upplösning av statskyrkans makt och inflytande och väckelserörelserna, inspirerade från England och USA fick fäste i landet. Parallellt med detta kom arbetarrörelsen, som delvis hamnade i motsättning mot religionen och kyrkan. Liberalteologin och darwinismen gjorde också allvarliga invändningar mot det klassiska sättet att tolka Bibeln och det kristna livet.  Ungkyrkorörelsen i början av 1900-talet med biskop Manfred Björkquist var ett försök att möta detta och att förnya den Svenska kyrkan.
Läs mer i Hemmets Vän nr 42-2010


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Jesus Hjälp!!! Ester
2010-10-27 23:03
Skildra gärna religioner och konsekvenser av ett religiöst samhälle. Det är ju bra men det blir som om jornalister skulle skildra kristendommen enligt följande. De skulle berätta om korsfästelsen men inte på något sätt skildra den kristna tron. Vad är tro Vem är Kristus? Betyder Kristus något? I så fall vad? Tack Jesus för att du finns men tro inte att du har någon förankring i den svenska kyrkligheten.Den svenska kyrkan har nog passerat bäst före datum. Man har anslutitit sig till överstepräster och skriftlärde samt den stora pöblen som skriker kosfäst åt jesus.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Sverige satsar miljarder i rekordstöd till Ukraina
"Etnisk rensning av värsta sort"
"Dödligheten bland undernärda barn minskar"
"Folk kom fram på krogen och ville att jag skulle be för dem"
Hon startade "bibliotek" för sportprylar
"Förmån att få uppleva gemenskapen och glädjen"
Folkbildning och kulturkanon som kantrar i slutet
Mötesvecka i Tibro ska peppa och inspirera
Fler barn vräks från sina hem – "alarmerande"
Sover i tält – ett år efter jordbävningen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies