Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ät mindre och ät rätt!

Publicerad: 2010-10-14 00:00

Vi som bor i Sverige har en hög genomsnittsålder. Vi blir äldre och många har god livskvalité även som 90-åringar och 100-åringar. Samtidigt finns det många som under de sista tio, tjugo åren av livet är kroniskt sjuka och beroende av vård. Många drabbas på grund av felaktig kost. Vi äter för mycket god mat. De sjukdomar som är en följd av fetma kostar samhället 16 miljarder varje år i olika former av åtgärder inom sjukvården.
I USA beräknas den årliga kostnaden till 100 000 kronor, för att vårda en åldrande, kroniskt sjuk individ. Därför måste alla äldre ta ett nytt ansvar för att så långt det går förebygga och undvika inflammatoriska sjukdomar och osund kosthållning.

Många ber om helande och Guds ingripande, när hjärtat krånglar, lederna värker och i samband med cancersjukdomar som drabbar. Några går helt oberörda genom livet och har en ungdomlig hälsa även i hög ålder. Men ingen av oss kan undkomma att påverkas av skador i miljön, förändringar i klimatet, påfrestningar i arbetslivet och olyckshändelser som oväntat kan inträffa för oss alla. Regelbundet får vi också larmrapporter om svåra miljökatastrofer och skadliga kemikalier i våra livsmedel.

Det är viktigt att studera Bibelns hälsoregler och följa dem så långt det är möjligt. Många av oss borde fundera över vad sabbaten innebär, att ha en dag i veckan för vila och andlig stillhet.
Vi borde studera uppmaningarna att varje år ha några fastedagar som är både andligt och fysiskt renande. Vi borde se hur väl tränad profeten Elia var när han sprang snabbare än hästarna ned för Karmel. Jesus gick till fots och det innebar mycket fysisk motion.
Många sitter allt för mycket i bilen, i tunnelbanan, i bussen och borde välja att ta en promenad till kyrkan, hellre än att ta bilen. Det här får inte uppfattas dömande och generaliserande. De som inte kan gå, måste ha färdmedel.
Från början ville Gud att vi människor skulle äta vegetariskt. Senare fick vi tillåtelse att äta kött och därmed sjönk levnadsåldern dramatiskt. Det är inte fel att slakta och äta kött. Allt är tillåtet, även om det inte är nyttigt.

Jag har inspirerats av professor Stig Bengmark som med sina föreläsningar ger praktiska råd för att sköta kroppens hälsa och undvika kroniska sjukdomar som kan förhindras genom bra kostvanor och fysisk motion.
Inför hösten och vintern har han med tydliga forskningsresultat visat att vi som bor i de nordiska länderna borde stärka kroppens immunförsvar med D-vitaminer, 2 000 enheter, varje dag! Dessutom är en matsked malen gurkmeja i ett glas vatten varje dag, en antioxidant som ska förhindra cancersjukdomar av olika slag. Det finns många goda råd!

Professor Stig Bengmark
är numera professor vid ett universitet i London, men besöker Stockholm den 20 november då han ger en föreläsning om hälsa och livsstil. Det är fri entré och många borde reservera en plats.
Riksdagens ledamöter är inbjudna! Inbjudan går till journalister och opinionsbildare, präster och predikanter, tillsammans med läkare och personal inom sjukvården. Syftet är att påverka till en folkrörelse för en friskare livsstil. Stig Bengmark vet hur man inspirerar och motiverar.
Stanley Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Ned med viktaturen! LARZ GUSTAFSSON
2010-10-21 15:53
Jag äter vad jag vill.

Intressant Ingemar J
2010-10-20 21:18
Intressant!Gärna mera sådana artiklar.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies