Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

94 procent röstade inte rasistiskt

Veckans kommentar Publicerad: 2010-09-24 11:13

Valresultatet har lämnat en bitter eftersmak. Svenska folket har röstat in ett rasistiskt och uttalat främlingsfientligt parti i landets högsta beslutande organ. Ofattbara 330 000 personer la sin röst på ett parti med rötter i den svenska nynazismen och som gjort till politisk idé att göra skillnad på människor utifrån etnisk bakgrund, hår- och hudfärg. Med 7 000 rösters marginal miste Alliansens fyra partier därmed sin majoritet i riksdagen. Hur kunde det bli så i ett land byggt av kanske världens starkaste arbetar- och frikyrkorörelse?
Valmyndighetens statistik över riksdagsvalet visar svart på vitt var SD har sina starkaste fästen. Som väntat sticker Skånekommunerna ut - i Bromölla, Sjöbo och Bjuv röstade hela 15 procent på SD. I övriga landet anas en märklig trend. Det är befolkningen i de klassiska industri- och arbetarbygderna i södra och mellersta Sverige, vilka förut röstat på Socialdemokraterna, som nu ger ett ökat stöd till SD. Ofta mer än 8 procent. Kommunalrådet Ilmar Repalu (S) i Malmö bekräftade bilden av besvikna S-väljare i Ekot i början av veckan: "De har känt sig övergivna av partiet och många har i stället vänt sig till populistiska partier som Sverigedemokraterna." I hans egen hemkommun röstade 8 procent av invånarna på SD.

Egentligen ska ingen vara förvånad. Opinionsmätningarna innan valet har visat på detta och i och med valresultatet följer Sverige den gängse europeiska trenden med extrempartier i parlamentet. Det är djupt tragiskt. Och visst märks rasismen allt tydligare. Enligt uppgifter till Hemmets Vän lägger den judiska församlingen i Malmö hälften av sina insamlade medel på säkerhet. Halva kollekten (!) går till olika slags skydd och när man möts i synagogan finns alltid säkerhetsvakter närvarande för att förhindra attentat.
Nu måste alla goda krafter komma samman för att minimera SD:s inflytande i vårt land. Det är en stor utmaning, men vi är en förkrossande majoritet som inte har använt vår rösträtt till att uttrycka förakt för andra människor. 94 procent av oss röstade faktiskt inte rasistiskt. Därför ska inte heller SD tillåtas att sätta agendan. Historiskt har Sverige ofta haft starka minoritetsregeringar. Vi kan klara det igen. Återstår att se om oppositionen inser allvaret denna mandatperiod.
Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Varför känner jag inte igen ensamheten?
Ungdomsrånen - en kris för samhällsmoralen
En alltmer instabil regering
Starkt vittnesbörd om evangeliets kraft
Vad kan regeringen lära av religiösa friskolor?
Det starka samhället
Nu vänder det
Svenska skolpolitiker - lär av Finland
Vet Akademibokhandeln varför vi firar jul?
När Löfven intervjuas ökar stödet för Åkesson


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies