Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Maktanspråk viktigare än välfärd för Hamas

Publicerad: 2010-09-20 11:35

Israel är ständigt utsatt för hård och ensidig kritik. Även bland Israels vänner väcks ibland misstanken att palestinska araber diskrimineras. Då är det viktigt att ta reda på fakta och inte fastna i den ensidiga kritik som riktas mot Israel.
Vi får inte glömma att i Jordanien och i Egypten, liksom i de "palestinska" områdena, Gaza och Västbanken, har inte en enda jude rätt att bosätta sig. De som ändå bosatt sig inom sådana områden, ses som inkräktare. Inom Israel är däremot araber välkomna att bo, arbeta och med judarna. Israel har därmed en växande arabisk befolkning, med representation i Knesset och lever därmed i Mellersta Österns enda fungerande demokrati.
Jag har nyligen studerat en bok med titeln "The Israel Test". I den granskas Israel av författaren George Gilder (Richard Vigilante Books) och ger oss en rad fakta.

Arbete och bättre löner
Före 1967 var 60 procent  av alla män arbetslösa på Västbanken och i Gazaområdet. Ytterligare arabiska flyktingar bodde i läger där 83 procent var arbetslösa. De var helt beroende av biståndspengar från andra delar av världen. Efter att Israel tog det politiska ansvaret i dessa områden, fick mer än 100 000 palestinier arbete inom Israel!
Två tusen industrier byggdes upp som efter 1967 gav palestinier arbete med i genomsnitt 80 dollar, cirka 600 kronor i månadslön. 1987 hade inkomsten stigit till i genomsnitt 1 706 USA-dollar per person. Efter tjugo år under Israels ledning hade inkomsterna alltså ökat till mer än 12 000 kronor.

Växande ekonomi
Under 1970-talet var Västbanken och Gaza världens fjärde snabbast växande ekonomi, med industrier och företag som importerade och exporterade.
Före 1967 förväntades en palestinier leva i genomsnitt 48 år, medan år 2000 den genomsnittliga åldern för män var 72 år!
År 1967 hade 20,5 procent av palestinierna elektricitet i sina bostäder. Knappt tjugo år senare, 1986, då hade 92,8 procent elektricitet dygnet runt i de så kallade "ockuperade" områdena.

Sju universitet
Före 1967 fanns inte ett enda universitet inom Gaza och Västbanken. År 1990 hade Israel byggt sju universitet för palestinsk ungdom och 16 500 studenter fick nu högre utbildning.
Araber i Israel har nu en månadsinkomst i genomsnitt med 600 dollar i månaden, cirka 4 500 kronor. Ett års intäkter för en familj på fyra personer i Israel är 14 400 dollar. Det ska jämföras med att en arabisk familj i grannlandet Jordanien har i genomsnitt 9 400 dollar. Inom Israel sker en utjämning när det gäller inkomsterna mellan judar och araber.
Så kom "fredspristagaren" Yasser Arafat år 1994 för att göra revolution och fördriva judarna från de områden där PLO ville ha en självständig palestinsk stat. Sedan dess har de "palestinska" områdena präglats av konflikter, självmordsbombare, hat mot judarna och arbetslöshet, nedlagda företag och slocknande industrier. Västbankens araber och befolkningen i Gaza har blivit världens största bidragsmottagande folk. Jobben inne i Israel har förlorats genom självmordsbombarnas hot.

Maktanspråk
Inom ett år förväntas Israel att acceptera en självständig palestinsk stat med halva Jerusalem som islams huvudstad i regionen. Hamas kräver makt och PLO vill styra utvecklingen. Iran ger Hamas och Hizbollah det stöd som behövs, med syfte att snarast utplåna Israel.
Det ska bli spännande att se på vilket sätt Israel behåller sina gränser och försvarar sin historiska och politiska rätt. Vi tror dessutom att Jerusalem är uppfyllelsen av Bibelns profetior.
Stanley Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies