Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Söndagen då folkrörel(s)en dog

Veckans kommentar Publicerad: 2010-09-20 11:23

Utgångsläget för vänsterblocket inför slutdebatten i SVT imorgon fredag kunde vara bättre. Framträdandet kan bli det sista tillsammans. Om veckans opinionsundersökningar blir valresultat spricker troligen det rödgröna samarbetet och Socialdemokraterna tvingas inleda operation Rädda partiet.
Det finns stora likheter mellan Socialdemokraternas kräftgång i opinionen och frikyrkans marginalisering. För fyrtio år sedan var båda starka rörelser med tydliga ledargestalter.
"Enade vi stå, söndrade vi falla" hette det inom Socialdemokraterna. Lewi Pethrus lär en gång ha yttrat att "fokus på skörden leder till enhet". Ideologierna var drivkraften, inte dagsländor eller tillfälliga utspel. Här har både arbetarrörelsen och den kristna folk­rörelsekyrkan ett jobb att göra. Vårt samhälle står i ständig förändring. Det enda som är säkert är att det aldrig mer blir som på 70-talet.

Inom socialdemokratin har den ideologiska debatten fått vänta under Mona Sahlins ledarskap. Istället har partiet fört en populistisk oppositionspolitik och kritiserat allt som regeringen gjort, trots att många åtgärder har varit mycket lika Socialdemokraternas egna.
Ska Socialdemokraterna i framtiden bli det man en gång var måste nytänkande till, både när det gäller politikens medel och framför allt synen på människan och den enskilda individen. Socialdemokraterna måste göra upp med den del av ideologin som, om än med faderlig hand, tog initiativet från människorna och lät staten och samhället reglera tillvaron från början till slut.   

Samma sak för kyrkan. Med några få undantag i de större städerna minskar antalet medlemmar i församlingarna. I det stora hela är det kris. Trots det verkar samtalet om vad och hur vi tror, själva ideologin, ha tystnat. Samfunden sitter nöjda i sina trosuppfattningar. Är det bara inom ramen för Alphakursen som vi tillåts ifrågasätta dogmerna? I kyrkan måste vi, precis som inom arbetarrörelsen, inse att folkrörelsetidens gamla sanningar är förbi. Allt färre människor ställer frågor som "är det sant?". Desto fler frågar sig "fungerar det i verkligheten?". Det är nya förutsättningar nu. Kristen tro som levs och praktiseras i vardagen har framtiden för sig.
Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Vem kan man lita på?
Nu måste vi mötas – men med avstånd
Covid-19, äldre och kyrkan
Ny undersökning visar på äldres trofasthet
Inte dåligt att ibland må dåligt
Hur kunde det gå så långt?
Antisemitiska slagord vid Malmö-kravaller
Två betyg för icke godkänt löser inte skolans problem
Fredsavtal positiv nyhet – utom i Sverige
Poliser behöver polisskydd


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies