Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Pingstväckelsens speciella identitet

Publicerad: 2010-09-02 00:00

Pastor Young Hoon Lee är omkring 55 år och har sedan en tid fungerat som Yonggi Chos efterträdare i församlingen i Seoul. Jag fick förtroendet att vara hans värd i samband med Världspingstkonferensen i Stock­holm som samlade kristna ledare från ett 70-tal nationer i den välfyllda Filadelfiakyrkan.  

1 000 nyfrälsta varje månad
Young Hoon Lee berättade att varje månad är det i genomsnitt ett tusen människor som omvänder sig till kristen tro och förenas med församlingen. Morgonbönemötena fortsätter med oförminskad styrka. Varje vardagsmorgon kl. 04.30 fylls kyrkan med plats för över tio tusen personer. Alla ber unisont och individuellt. Uppe på böneberget utanför Seoul är det bön dygnet runt med tusentals samlade och varje fredagsnatt är det bönenatt i Yoido Full Gospel Central Church.
Vi samtalade om Yonggi Cho som under en tid varit fysisk svag, men nu har fått tillbaka krafterna och fungerar som om han var i 50-årsåldern, enligt hans kolleger.  Yonggi Cho blir 75 år i början av 2011. Han predikar i två gudstjänster varje söndag, men fortsätter inte att resa internationellt som förr.

1 000 nya församlingar
Samtidigt var jag värd för den indonesiske pastorn Hanny Mandey från Jakarta. Han är en lågmäld och mycket annorlunda samfundsledare. För två år sedan hade den nationella rörelse som han leder cirka 12 000 församlingar i Indonesien. Två år senare har ytterligare ett tusen församlingar bildats. Tillväxten av de kristna är historisk och även i Indonesien beskrivs hemligheten till utvecklingen att minst hälften av alla medlemmar samlas varje vardagsmorgon till en timmes bön. Hanny Mandey är närmare 80 år och när jag frågade hans hustru Lenny om hur de arbetar, berättade hon att pastor Hanny Mandey som regel predikar i tre eller fyra gudstjänster varje söndag och dessutom aldrig tar ut någon ledig dag under veckan.

Martyrskap och kyrkobränder
En kväll under besöket i Sverige berättade Hanny Mandey hur det varje år är några som dör som martyrer för sin tro på Jesus. Man har varit med om hur flera hundra (!) kyrkor bränts ner och jämnats med marken. Men när det sker byggs nya kyrkor, större och med möjlighet att samla ännu fler.
Kyrkan i Jakarta eldhärjades när flera hundra muslimska män hade bestämt sig för att sätta stopp för gudstjänsterna i Hanny Mandeys kyrka. De lyckades inte helt och i stället har lokalerna byggts ut, renoverats och samlar mer människor än någonsin.
I flera år har församlingen i Jakarta planerat för att bygga en mycket stor kyrka. Man köpte ett markområde och samlade in pengar. Men myndigheterna stoppade planerna och församlingen tvingades ge upp sina försök. När pastor Hanny Mandey berättade det här tillade han att nu ska i stället ett tusen mindre kyrkor byggas i bostadsområden och förorter. Det finns ingen tanke på att ge upp.
En av konferensens höjdpunkter var att lyssna till evangelisten Reinhard Bonnke. Hans kampanjer i Afrika samlar flera miljoner människor på öppna fält och han vittnade om att 55 miljoner afrikaner hade undertecknat ett avgörelsekort som bekräftelse på att de tagit emot Jesus som Frälsare.

Ulf Ekman om tungotal
Enligt min mening var pastor Ulf Ekman den som i sin predikan mejslade fram det man kan kalla för pingstväckelsens teologi och speciella identitet. De flesta talare utgick från att trons områden var självklara begrepp, men Ulf Ekman valde att klarlägga exempelvis tungomålstalandets betydelse och innebörd. Han sade bland annat att en del är rädda för tungomålstal därför att det ibland missbrukats. "Även namnet Jesus kan missbrukas", svarade Ulf Ekman och det märktes i atmosfären att det var en viktig kommentar.
Stanley Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Ulf Ekman och dem han skadat S-E Sköld
2010-09-23 17:15
Matt. 5:23-25

Ulf Ekman behöver gå tillbaka och göra upp med dem som ligger skadade i spåren efter hans framfart. Det är bättre - enligt både Bibeln och mig - än att undervisa om tungotal eller någonting annat.

Det handlar om någonting så enkelt och påtagligt som frukten.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies