Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vårt svar till muslimer måste vara i kärlek

Publicerad: 2010-08-26 00:00

En USA-pastor från Florida med namnet Terry Jones planerar att den 11 september genomföra ett stort bokbål där muslimernas heliga bok Koranen ska brännas. Terry Jones har med sitt initiativ nått ut i massmedia och fått publicitet över hela världen. Syftet är att bränna lika många exemplar av Koranen som det antal människor som dödades när terrorn drabbade World Trade Center i New York. Spänningen stiger över hela världen eftersom den 11 september 2010 är den sista dagen i muslimernas fastemånad Ramadan.
Kristna ledare i länder där islam dominerar är djupt oroade över en sådan dumdristig handling och det är nödvändigt att kraftfullt ta avstånd från Terry Jones vansinnesidé! Resultatet blir inte bara att biblar kommer att brännas, utan på många håll kommer kyrkobyggnader att brännas och många kristna att bli dödade. Alla som har närkontakt med länder där islam dominerar vet att om en kristen endast uttalar sig negativt om Koranen, kan det leda till dödsstraff.

För några år sedan var jag i Pakistan när ett blad från Koranen hade rivits ut och upptäcktes på marken. Omedelbart misstänktes de kristna för att ha skändat Koranen. Det här hände i staden Multan i södra Pakistan. En hel stadsdel med kristen befolkning brändes ner och många blev svårt misshandlade. Den gången hejdades folkmassan av en muslimsk ledare som uppmanade till försoning. Det var en av prästerna i den största moskén i Lahore. Jag besökte honom efteråt och tackade honom för att han hade medverkat till försoning och jag var den fredagen gäst i moskén, både i samband med bönen och efteråt vid en lunch.
Vi lever i vår tid i en ny global närhet till varandra. Det finns varken geografiska eller språkliga gränser som skiljer oss från varandra när sådant händer som berör oss alla. Om vi protesterar mot moskébyggen, drabbas de kristna i den muslimska världen av förbud att bygga kyrkor. Om kristna bränner Koranen, då brinner snart beslagtagna biblar i muslimska länder.

Konflikten mellan kristen tro och islam är nog dramatisk i ett teologiskt perspektiv. Koranen hävdar att vår bibel är en förfalskad historiebeskrivning. Koranen hävdar att Jesus föddes av jungfrun Maria, men skapades i hennes moderliv och hade ingen tidigare existens som Guds Son. Koranen hävdar att Jesus visserligen var en profet som medverkade till skapelseunder och sjukas helande, men han blev inte korsfäst och Jesus dog inte, utan upptogs direkt till himlen för att han en dag ska komma igen och omvända hela världen till islam.
Islam är vår tids största utmaning för den kristna församlingen. Men vårt svar till världens muslimer måste vara kärlekens svar utifrån en brinnande övertygelse och andlig auktoritet. Vår förebild i mötet med världens muslimer måste vara Jesus i hans möte med samarierna som hade en religion som kan jämföras med islam intill vår kristna tro. Jesus var angelägen att manifestera sin kärlek och sitt förtroende inför samarierna som människor.
Det finns grymma muslimer som motiverats av enskilda delar av Koranen och gärna dödar den som inte tror på profeten Muhammeds budskap. Samtidigt finns det kärleksfulla och ärliga muslimer som tänker som alla vi andra när det gäller hur man hanterar olika åsikter och kan leva som goda grannar, trots skilda övertygelser.

I flera år samarbetade jag med en muslimsk ledare i kampen mot barnslaveriet i Asien. Det fanns situationer när jag sa till honom att han påminde mer om Jesus än hur många kristna lever. I dramatiska moment i vårt gemensamma arbete bad han att jag skulle be för honom och han visste att då bad jag till Jesus Kristus, Guds Son, min Frälsare och Herre.
Tusentals muslimer är i vår tid övertygade om att Jesus är svaret på deras längtan. Det har aldrig tidigare i historien grundats så många församlingar inom muslimska länder. Om idén från USA med att inför den 11 september genomföra bokbål med högar av Koranen i brinnande lågor sprids, då riskerar förföljelsen mot de kristna att öka dramatiskt.
Stanley Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies