Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Gör alkoholen till valfråga

Ledare Publicerad: 2010-08-26 00:00

I valrörelsen är det ett stort antal frågor som debatteras. Det handlar om jobben och arbetslösheten. Det handlar om höjd skatt eller sänkt skatt. Om invandrare och integration. Om klimatförändringar och om barnomsorgen och om vem som får makten efter valet.
En fråga som fått alldeles för lite uppmärksamhet är problemen med missbruk. Den restriktiva alkoholpolitiken har under en längre tid varit under kritik från liberala krafter som gärna skulle vilja att svenskarna skulle kunna köpa starköl och en flaska vin på Coop eller Ica. Och kan hända även starkare drycker.
Problemet är att alkoholhaltiga drycker inte är vilka livsmedel som helst. Rattonykterhet, olyckor och våldsbrott är sådant som skulle ske i allt större utsträckning om tillgången på öl, vin och starksprit skulle bli större.
Den svenska politiken har byggt på regler var människor kan köpa, när de kan köpa och hur mycket det kostar. Och om priset på en flaska vin stiger så sjunker försäljningen.
Den svenska politiken var under stora delar av 1900-talet framgångsrik. De gigantiska alko­holproblemen under 1800-talet minskade kraftigt och var en viktig grund för den svenska välfärdsutvecklingen under 1900-talet.
I dag har omgivningen förändrats. Sverige är medlem i EU, införselreglerna har liberaliserats. Numera importeras stora mängder öl och vin från exempelvis Tyskland. Alkoholreklam tillåts. Systembolaget får finnas kvar, trots kritik från EU. Och det är till och med så att Sverige börjar få gehör för att EU ska behandla alkoholfrågan inte som en livsmedelsfråga utan som en folkhälsofråga.

En fråga som är aktuell är den om gårdsförsäljning. Om bönder som producerar vin ska få sälja hemma på gården. Svaret är enkelt: nej.
Systembolaget har i dag monopol på försäljning till privatpersoner, och om fler parter börjar sälja så har bolaget inte monopol längre.
Det behövs ett omtag när det gäller alkoholpolitiken. Inte minst behövs det nya informationsinsatser till ungdomar.
Vi ser i dag att alkoholdebuten sker i låga åldrar, vilket är farligt, för ju tidigare någon börjar dricka för mycket desto farligare är det eftersom kroppen inte utvecklats klart.
Även utskänkningstillstånden behöver ses över. Det finns allt fler ställen och öppettiderna har blivit allt längre. Men vad som framförallt behöver ske är att det ska bli mycket enklare att bli av med tillståndet. Den som serverar öl eller starksprit till påverkade människor ska se sitt tillstånd försvinna omgående.

Det finns ett stort behov av alkoholfria miljöer. Miljöer utan alkohol är viktiga för dem som kämpar med alkoholproblem. Här spelar folkrörelserna en viktig roll. Idrottsföreningar och kyrkor är viktiga.
HEMMETS VÄN 26 AUGUSTI 2010


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Liberalerna på väg att bli större än Centern i valet
Valrörelse utan dolkar?
Försoning väg ur våldsspiral
Värna Sveriges kristna helgdagar
Återupprätta Sverigebilden
Vad kan svensk sjukvård lära av möbeljätten Ikea?
Nödhjälp och nya tankar
Sommarsverige – när landet är som bäst
Balans efter studentyran
Krisen är över – men den politiska cirkusen fortsätter


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies