Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Nödvädigt att lämna organiserad ekumenik

Publicerad: 2010-06-17 08:12

Ett stort ekumeniskt möte skulle hållas. Mitt under förberedelserna var det en av predikanterna som ställde frågan om i vilken mening Jesus är Herre. Alla hade varit överens om att det som förenar alla kristna är just tron på att Jesus är Herre. Det skulle också bli temat i det ekumeniska mötet.

En av föreläsningarna skulle ge ett historiskt perspektiv på den ekumeniska rörelsen. En representant för Kyrkornas Världsråd skulle beskriva global samverkan för social rättvisa. I ett seminarium planerades en dialog om nattvardens betydelse. Det samtalet skulle ske mellan en katolik och en pingstvän. "Nu är vi på väg mot den enhet Jesus bad om", konstaterade någon. Det var i det ögonblicket frikyrkopredikanten frågade kollegorna om de ville säga något om i vilken mening Jesus är Herre.

"Det är ju inte så att han kan bestämma hur vi ska tänka i relation till kyrkans syn på äktenskapet", svarade en av prästerna snabbt. Han var känd för sin återkommande iver att alltid försvara de homosexuella. "Jesus är Herre som idé och en god tanke", förklarade han. "Det troliga är att han föddes i Betlehem av en kvinna som hade haft en hemlig relation till någon eller kanske hade blivit våldtagen och inte vågade berätta sanningen. Då fick hon idén med änglauppenbarelsen och jungfrufödelsen som inte ens Josef trodde på från början", menade prästen. "Jesus är Herre i en filosofisk mening, som ges i berättelserna om vilka ideal han representerar", menade prästen.

"Hur tänker ni andra", undrade frikyrkopredikanten och såg bekymrad ut.

"Jag tror att Jesus är en visionär idé som sammanfattar alla drömmar och förhoppningar som finns om en bättre värld", sa den kvinnliga deltagaren i samtalet. "Han kanske aldrig har funnits. Det som berättas i Bibeln är nog mest legender och symboliska skildringar av det man ville och hoppades skulle vara sant. Men det är ändå något bra att tro på".

"Men tänk om muslimerna har en mer trovärdig bild av vem Jesus är", menade en nyinstallerad komminister. "Enligt Koranen föddes Jesus av en jungfru genom att Gud skapade honom ungefär som när Adam blev till första gången. Muslimerna tror också på de under som Jesus gjorde, men att han var en vanlig man som framträdde som en profet, innan Muhammed kom och gav människorna mer ljus i de andliga frågorna", förklarade han som såg ut som en diakon i en av stadens kyrkor.

"Tror vi på ekumeniken måste vi också få med muslimerna i Sverige. De står oss lika nära som olika kyrkor och samfund med sina speciella områden för hur man ska tro", menade han.

"Men för islam är det ju dödsstraff om någon säger att Jesus är Guds Son och att Fadern, Sonen och den helige Ande är en gudomlig treenighet i vår tro", kommenterade han som var pingstvän och hade suttit tyst ganska länge.

Nu märktes det i atmosfären att det fanns en djup oro. Frikyrko­predikanten kom från en karismatisk miljö och kunde inte acceptera en ekumenik som inte erkände Jesus som Guds Son och Herre i den mening evangelierna klargör hans betydelse. "Det här samtalet måste leda till att jag går tillbaks till min församling och frågar om vi kan vara med i det ekumeniska mötet över huvud taget."

Ungefär på det här sättet pågår de ekumeniska samtalen i vårt land. Ekumeniken har fått större betydelse än enheten i tron på Guds ord. Enheten är viktigare än sanningen. Ekumenik blir allt mer en fråga om kompromisser och förkvävd övertygelse.

Det har gått så långt att det nu är nödvändigt att lämna den organiserade ekumeniken, men däremot fördjupa den personliga gemenskapen med kristna vänner från olika kristna traditioner. Men då måste Jesus vara Herre i den mening som Bibeln fastställer!

Stanley Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)vad har Gud och Jesus den Sanne med mörker att göra? Angel
2015-12-14 21:09
Mörkret och Sanningen är två skilda världar. Vi bor här fast inte av det. Åter och åter och åter igen , pga brist på klarhet och goda vilja, lydnad enligt ljusets tron och pga fruktan på allt annat än Gud. Beblanda sig kristna i en gemenskap som är falsk och ogudaktig. Den sanne gemenskapen får man enbart bland sanna troende på Jesus. Som Är som Var och som skall Komma! Amen! Såsom pharaos kom ut med sin trolldoms orm, dyker det upp en falsk enhet som har till och med gått så över styrd att trolldomens kraft har lyckats förhäxa alla inblandade. Ingen ser, ingen vill höra längre , varför? Brytt er loss ifrån babels avguderi. Jesus namn är inte till för att kompromissa eller sälja för en bit mat eller lite gemenskap, eller godkännande. Drar er ut innan det blir för sent.

Hemskt! Lilly Torva
2013-05-06 10:09
Jag tycker att det är hemskt att läsa att en präst förnekar att Jesus är en verklig person och i allra högsta grad Guds son, varje kristens Herre och frälsare! Vad blev han präst för? En idé? När jag läser detta som du återger, blir jag glad att du visar på hur det fungerar med den sk ekumeniken i Sverige och samtidigt rasande över vilken dålig insikt vissa har om Jesus Kristus, som de med sina liv skall representera!

Sovande Leif Berg
2010-06-29 12:49
Det verkar som att Stanley sovit allt för länge, om han nu menar allvar först nu, då undrar jag, vart har du hållit hus sedan en längre tid tillbaka, med besök i Vatikanen och den ekumeniska virveln med karismatiska magi kulter dansande kring borden!

För min del litar jag inte på Stanley:s uttalanden och filosofiska spekulationer, såsom när han kallar columbus en karismatiker att efterfölja!?
Det snurrar runt!

Ekumeniken. Leif Tholin
2010-06-26 22:35
Tack Stanley Sjöberg som vanligt är du på banan
lika vaken och korrekt.


ekumenik tomas almberg
2010-06-26 06:03
Idenom ekumenik är lovvärd, att enas om ett relgiöst språk, bryta ner skiljeväggarna. Men man måste komma ihåg att religioner som skapades för tusentals år sedan var regionalt orienterade och kan då omöjligen passa in i ett globalt sammanhang. Vi har vuxit ur den gamla kostymen.

Människan har tidigare bytt religion och gudar när de gamla inte passar. Från Tor och Oden till Kristus t.ex. det är nu tid att göra ännu ett byte och släppa taget om de gamla religionerna. Mystikernas andliga bilder passar bäst med vetenskapens, kvantfysikens. Människan kan över huvud inte göra sig en adekvat bild av varken gudar eller den materiella världen, ordlöshet är vägen till mysteriet, låt oss börja där.
Mvh Tomas

Tack! Carina
2010-06-22 16:53
Tack för ett så solklart men tyvärr sant redogörande för det som pågår! Gud välsigne Dig Stanely Sjöberg! En stor tacksamhet för att fler våga stå upp för det sanna evangeliet och vågar berätta sanningen om det som de facto pågår idag. Vem kan idag kalla sig kristen?! Är det inte just därför att vi har OLIKA gudar/tro/religioner som det heter olika: islam, katolicism, hinduism, buddism, new age mm. De religionerna tror INTE på samme Gud och förnekar att Jesus är Kristus, Guds enfödde Son, världens frälsare.

Jag skäms för att buntas ihop i kategorin "kristen" med sådana som använder Bibeln till att sprida sitt falska evangelium.
Jag önskar att de erkänner sin otro och slutar kalla sig "kristen". Sökare och sk "hedningar" ska väl få den fristad de behöver och vill ha?!

Ekumenik Anders Gunnarsson
2010-06-21 21:02
Det var väl inte speciellt balanserat och träffande inlägg. Att det finns avarter inom kristendomen vet vi alla; inte minst liberalteologer i SveK, men att t.ex. ortodoxa eller katoliker skulle skriva under på att "Jesus är Herre" är otvetydigt. Den organiserade ekumeniken bör främjas.

Bra! Adam Davidsson
2010-06-21 15:55
Mycket bra att Stanley tar det här steget! Efter ivern för superekumenik där "alla ska med" så tycker jag det känns tryggt att veta att Stanley nu landat i verkligheten/Skriften igen. Bra att du säger ifrån Stanley!

Tack Stanley, nu känns det lite bättre Hulda
2010-06-20 06:40
Förvirringen som råder överallt känns väldigt ledsam. Skönt att du skrivit den här artikeln. Det ger lite hopp att det åtminstonde finns några ledare kvar som man vågar lyssna på

mvh Hulda

http://hulda777.wordpress.com/

Mycket bra inlägg Stanley! Birgitta Axelsson
2010-06-19 13:10
Jag blir så glad när jag läsesr ditt inlägg.
Det är nödvändigt att överge organiserad ekumenik!
Vi måste gå in i vår kammare, studera Guds ord på nytt igen. Först därefter kan äkta enhet komma.
Vi har i alla samfund försummat Guds ord. Vad säger bibeln om syndabekännelse, omvändelse och pånyttfödelse?

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies