Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

En mångsysslare med Guds vilja i centrum

Veckans nummer Publicerad: 2009-10-08 00:00

I år är det 40 år sedan Florentinus Hällzon, i många år chefredaktör för Hemmets Vän, dog.
Den 4 juni år 1969 fick han avsluta sitt händelserika och välsignade liv. Han var en mycket verksam person och hade rika gåvor, som han använde till välsignelse för många människor. Stig Hällzon, den yngste sonen, som själv blev Hemmets Väns chefredaktör efter faderns död, ger här ett intressant porträtt av sin far.

Fl H föddes 28 september 1886 i Håkantorp, som ligger söder om Mariedamm i Lerbäcks socken i Sydnärke. Han fick namnen Florentinus Leontinus Fritz Hällzon. Florentinus betyder ”blomstrande”. Han hade två systrar och fyra bröder som alla fick namn som börjar på L. Varför han fick ett tilltalsnamn som inte börjar på L, vet jag inte, men han var den av syskonen som blev mest känd och framgångsrik. Han föddes i en bondesläkt, hans far kan kallas för småbrukare eller torpare. Han fick tidigt lära sig att arbeta, på somrarna på en gård i närheten, på vintrarna i skogen.
Hans föräldrar var troende och Fl H blev omvänd i sin ungdom och medlem i Mariedamms missionsförsamling. Han vittnade ibland i olika möten. Han började predika, ibland flera gånger på en månad. Han kände behov av mera bibelundervisning och deltog i oktober 1908 i en bibelkurs i Vasakyrkan i Örebro.

Evangelist och predikant
I december 1908 for han som evangelist till Järnboås missionsförsamling i norra Örebro län och var där en tid. Han sökte sig sedan till Svenska Missionsförbundets predikantskola i Lidingö, där han studerade 1909–1912.
Under ferierna hade han predikat i Mustadfors i Dalsland och han fick nu en kallelse att bli predikant i dess friförsamling från september 1912. Där blev han mycket omtyckt.
Under ferien år 1910 hade han, 24 år gammal, blivit intresserad av en flicka som hette Alvida  och var i 20-årsåldern. Hon hade sitt föräldrahem i Norra Lund, som låg en bit söder om Håkantorp. Han hoppades få möta henne vid ett möte i en granngård och så skedde. De fick sällskap på hemvägen och kunde samtala. Bådas känslor blev besvarade och de blev ett par. En försommardag 1915 gifte de sig i Örebro. Det sägs ha varit den första frikyrkliga vigseln i staden. Deras första hem blev i Mustadfors, där de blev varmt välkomnade.

Läs mer i Hemmets Vän nr 41 - 2009Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Blodsguld mörk sida av modern teknik
Demokrati kan krävas för bidrag
"Tron går som en röd tråd genom sångerna"
"Vårt förhållande till det materiella har förändrats"
Ska EFK fortsätta kalla sig "evangelikal"?
Miljoner drivs på flykt i världens glömda kriser
"Här är skolan nyckeln"
"Situationen har hårdnat för de kristna i Kina"
"Jag kan inte bara sitta i en kyrka"
"Varje kristen kan vittna där man är"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies