Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor

Veckans nummer Publicerad: 2024-03-21 15:40

Mäns våld mot kvinnor är i flera polisregioner dödligare än skjutvapenvåldet. Men trots högt tonläge i debatten lyckas man inte skydda fler kvinnor. ”Polismyndighetens arbete bedöms inte nämnvärt ha minskat mäns våld mot kvinnor under året”, sammanfattar polisen själv.

För tre år sedan slog dåvarande rikspolischef Anders Thornberg fast polisens nollvision för mäns våld mot kvinnor och betonade att frågan är lika prioriterad som gängbrottsligheten. Men till skillnad från gängvåldet har krafttagen uteblivit. I augusti lades polisens enda riktade grupp mot kvinnovåld, Igor, ned – trots att oberoende utvärdering och statistik pekade på goda resultat.

I polisens årsredovisning för 2023 konstateras att man inte gjort någon nämnvärd skillnad för de våldsutsatta kvinnorna, varken här och nu eller på längre sikt. Det finns goda förutsättningar att arbeta brottsförebyggande, konstaterar man vidare, men det görs inte i någon större utsträckning.

”Det förebyggande arbetet avseende våld mot kvinnor har varit relativt underutvecklat i myndigheten och 2023 bedöms polisen inte ha bidragit till någon påtaglig minskning av våldet på lång sikt.”

”Sund självkritik”

Markus Antonsson, polisinspektör som ledde Igor-projektet, är positivt överraskad av myndighetens självkritik.

– Det är så många som mördas, så otroligt många våldsärenden varje år, men siffrorna har nonchalerats i decennier. Det är sunt att man för en gångs skull är självkritisk och står för bristerna, säger han.

Inom Igor arbetade en liten grupp poliser och socialsekreterare i Stockholm uteslutande med våldsutsatta kvinnor och våldsutövande män under knappt tre år. Nedläggningen av projektet motiverades med att kunskapen de samlat på sig skulle spridas till alla poliser i yttre tjänst.

– Nu säger de att alla ska göra allt, men det funkar inte. Utan specialgrupper får man inte alls samma kvalitet och gedigna arbete.

Läs mer i Hemmets Vän nr 12 – 2024.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies