Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"

Veckans nummer Publicerad: 2024-03-21 15:30

– Nigeria har ett överflöd av otäcka historier just nu. Antalet kidnappningar växer kraftigt, människors liv värderas allt lägre och verkar alltmer försumbara, säger Jabez Musa, nigeriansk människorättsadvokat, när vi talas vid på telefon. Han finns i nordcentrala Nigeria, där flera masskidnappningar den senaste tiden har skakat landet.

Hemmets Vän har i tidigare nummer skildrat det ökade våldet mot kristna i Nigeria, framför allt i landets nordliga delar där islamister tagit kontrollen över flera delstater och infört muslimska sharialagar. Våldet och angreppen har dock spridit sig från nordöstra och nordvästra delarna av Nigeria alltmer mot de centrala delarna av landet.

Människorättsadvokaten Jabez Musa (fingerat namn) finns i delstaten Bauchi och samarbetar bland annat med Open Doors International. Han talar om två av de senaste stora kidnappningarna som skedde inom en vecka – den ena i delstaten Borno, där cirka 200 kvinnor och barn kidnappades från ett flyktingläger när de gått ut för att samla ved.

Enorma lösensummor

Och bara ett dygn senare angreps en grundskola och gymnasieskola i delstaten Kuririga och 280 skolelever kidnappades. 28 av barnen har hittats eller lyckats ta sig tillbaka, men resten är borta.

Musa talar om den enorma lösensumma som kidnapparna krävt för skoleleverna – sex och en halv miljoner kronor plus elva Toyota Pickups-fordon och 150 motorcyklar.

– Men du minns kanske skolflickorna som kidnappades av Boko Haram i Chibok, Borno 2014? Tio år senare är 98 av 276 flickor fortfarande fångar hos islamisterna. I februari 2018 kidnappades ytterligare 110 flickor i samma nordöstra del men i delstaten Yobe. En månad senare släpptes alla flickor utom Leah Sharibu, helt enkelt därför att hon vägrade avsäga sig sin kristna tro. Vi vet inte var hon finns idag. Vi hör rykten om att hon gifts bort med en av befälhavarna i Boko Haram och har två barn. Jag vet inte om det är sant.

Hjälplösa

– Både myndigheter och säkerhetspolis tycks vara hjälplösa inför islamisterna, men de fördömer attackerna. De säger hela tiden att de fördömer dem, men vi har inte sett ansträngningar från federala eller statliga myndigheter för att sända trupper och rädda ens dem som nyligen kidnappats, fortsätter Jabez Musa.

– För folk i Nigeria håller det här snabbt på att bli det nya normala eftersom det inte finns någon politisk vilja att lösa detta säkerhetsproblem. Dessa kidnappningar har fått större rubriker därför att antalet offer är så högt, men här, lokalt, sker nya kidnappningsincidenter dagligen.

– Om två kidnappas här är det tre som kidnappas någon annanstans och ytterligare en kidnappning på en annan plats. Det sker dagligen vare sig det sker i nordöstra Nigeria, nordvästra delarna av landet eller i nordcentrala Nigeria, där jag finns.

Vad beror det på? Varför tror du kidnappningarna blir allt fler just nu?

– Jag tror att det finns en religiös agenda bakom det som händer. Om vi tyder Boko Harams ideologi korrekt så förstår vi att det islamisterna vill göra i Nigeria är att införa sharialagar, de vill påtvinga den muslimska religionen på Nigeria och det nigerianska folket, svarar han.

– Kidnappningarna är ett uttryck för ett missnöje mot den västerländska kultur som också Nigeria som land representerar. Allt som handlar om skolor är till exempel västerländskt för dem. Boko Haram är ett uttryck för att undervisning är synd. De är emot allt västerländskt såväl som kristet, det är filosofin de ger uttryck för. De menar att genom att handla på det här sättet kommer de att tvinga Nigeria att bli helt muslimskt.

– Boko Haram startades i nordöstra Nigeria men spreds till andra regioner i landet när regeringen bekämpade dem. Då tog de sig till nordvästra Nigeria och blev banditer, gangsters. De spreds till nordcentrala Nigeria och blev där militanta fulaniherdar. Det är så de gör – de flyttar på sig och skapar andra militanta grupper om de inte kan stå emot myndigheterna eller säkerhetspolisen på en plats.

– Men Boko Haram finns där i grunden. De är involverade i såväl dödande som kidnappning. De kidnappar människor, offrens familjer betalar lösensummor och pengarna används för att köpa vapen och annat som de använder för att fortsätta kidnappa och döda människor. Det är så de gör här.

Hur reagerar folk på det här?

– Det finns en trötthet hos folk, de är trötta på allt som händer. De önskar att myndigheterna kunde stoppa dem men det har de inte kunnat göra. Myndigheterna är svaga. Som det nu ser ut har myndigheterna ingen säkerhetspolis som folk kan se och säga: ”Ja, myndigheterna är redo att slåss och stoppa dem.” Nigerianerna är besvikna, minst sagt.

Läs mer i Hemmets Vän nr 12 – 2024.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies