Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

”Kul att visa att även kvinnor kan”

Veckans nummer Publicerad: 2024-03-21 15:23

Anna och Evelina kan uppenbarligen inte få nog av varandra. De är inte bara bästa vänner och tillbringar semestrarna tillsammans med varandras familjer. Sedan 2021 har de dessutom ett företag ihop och arbetar med att röja skog.

Ett vrålande motorljud hörs från granskogen och några fåglar flyger upp, skrämda av det starka ljudet. Strax därefter skymtar något orange mellan träden och ut ur skogen kommer Anna Andersson och Evelina Jonasson klivande mellan buskarna med varsin röjsåg i händerna.

– Ibland är det jobbigt med skogsarbete, speciellt om det kommer blötsnö. Men en sådan här vacker dag är det det bästa jobbet man kan ha, säger Evelina, 41, och tar av sig sin orange skyddshjälm.

Kafferast

Det är dags för förmiddagskaffet och de båda skogsarbetarna sätter sig på varsin stubbe och häller upp ur ståltermosen. Sedan i våras är det här deras vardag. Det var då de startade sitt företag Skogsklingorna Röj och Sköj AB.

– Vi trodde i början att många skulle vara skeptiska mot två tjejer som jobbar i skogen, men det har gått över förväntan. Det är många som har velat anlita oss, säger Anna, 38.

Dagens uppdrag innebär att plantera ut nya tallplantor.

Den här dagen när vi följer med ut i skogen är de i utkanten av småländska Hultsfred. Den huvudsakliga sysselsättningen på det här jobbet är utplantering av tallplantor.

– Sammanlagt ska vi plantera ut mellan 5 000–6 000 plantor.

Men de har även med sig sina röjsågar om det skulle behöva gallras och rensas bort sly i något område. Vid sådant arbete har de på sig sina orange skyddshjälmar med visir och matchande arbetskläder med inbyggda skydd för bland annat ben och armar.

– Både jag och Anna har röjsågskort och är mycket medvetna om riskerna med skogsarbete. Jag har dessutom ett motorsågskort, säger Evelina.

Flyttade till Rumskulla

Anna och Evelina är de två vännerna som bestämde sig för att de även ville jobba tillsammans och som startade ett gemensamt företag. Det började för drygt tio år sedan med att Anna flyttade till den lilla byn Rumskulla ett par mil väster om Vimmerby.

– Det var kärleken som fick mig att flytta dit, säger Anna med ett leende. Jag kommer från Djursdala norr om Vimmerby, men min sambo Benjamin är från byn.

Anna och Evelina lärde känna varandra genom sina barn som gick på samma förskola. Även Evelina är inflyttad i det lilla samhället.

– Jag träffade Emil redan när vi gick på naturbruksgymnasiet i Gamleby och efter studenten flyttade vi hit, berättar Evelina som tillsammans med sin sambo driver en gård med köttdjursproduktion några kilometer utanför Rumskulla. N

är Anna flyttade in i byn tog det inte lång tid innan de nästan jämnåriga kvinnorna möttes. I Rumskulla med omgivningar bor det bara några hundra människor, och om inte alla känner alla så känner de åtminstone till varandra.

Naturintresse

– I början sneglade jag och Evelina lite nyfiket på varandra. Speciellt när vi upptäckte att vi båda gick med barnvagnar. Men det var först när våra barn började på förskolan tillsammans som vi började prata, berättar Anna.

De båda kvinnorna upptäckte snabbt att de hade mycket gemensamt och började umgås mycket på helgerna och annan ledig tid.

– Man kan säga att vi blev vänner genom våra barn för åtta, nio år sedan och sedan har det bara växt och växt, säger Anna medan hon sippar försiktigt ur den rykande heta kaffemuggen.

Efter en tid startade Anna och Evelina en cirkelträningsgrupp i Rumskulla. De tycker båda om att träna och gillar att hålla sig i form och tyckte det saknades en gemensam form av träning i byn.

– Vi hade pratat om att starta upp någon träning i byn och bestämde oss för att köra igång en kväll i veckan. Det blev mycket uppskattat och till slut var vi 25 deltagare som träffades för att träna tillsammans varje vecka, berättar Anna.

Samtidigt började de umgås alltmer med sina respektive familjer. Evelinas yngsta dotter Ebba, och Annas dotter Minnea, känner varandra från förskolan. Evelina har dessutom dottern Elma och Anna har barnen Denim, och Novalie.

– Vi hittade på saker med barnen. Bland annat gjorde vi utflykter till Sevedeleden som går igenom Rumskulla, säger Evelina och berättar att en annan av sevärdheterna är den tusenåriga Rumskullaeken som ligger i Norra Kvills Nationalpark.

– Både jag och Evelina är mycket naturintresserade. Det är en av anledningarna till att vi arbetar i skogen, säger Anna och ler.

Läs mer i Hemmets Vän nr 12 – 2024.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies