Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Inga mål fredade för ryssarnas bomber

Ledare Publicerad: 2024-03-14 17:05

Nu är Sverige välkomnat som militäralliansen Natos 32:a medlem, efter 210 års alliansfrihet. De nordiska länderna får en nyckelroll att bevaka denna del av Europa. Ryssland har länge försökt förhindra Sveriges och Finlands Natomedlemskap, som förändrar maktbalansen mellan öst och väst.

Under andra världskriget böljade sympatierna i Sverige fram och tillbaka mellan stöd till de allierade västmakterna och en alliansfrihet. Men trycket från Sovjetunionen och därefter Nazityskland blev för hårt och Sverige valde sida. Då hade andra världskriget pågått så länge att det blev alltmer uppenbart att Hitlers stormaktsdrömmar var på väg att krossas.

Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina har tvingat oss att stärka våra resurser genom att ansluta oss till västalliansen Nato.

Debatten vad detta nya steg innebär för vårt land kommer säkerligen att pågå länge. Hur kommer Ryssland att hantera Sveriges vägval? Putins idé om ett Storryssland, likt Hitlers önskan en gång att bli världshärskare, kommer inte att så lätt rita om världskartan.

Kriget mot Ukraina har hittills inte blivit vad Putin drömt om, men effekterna för det ukrainska folket är fruktansvärda.

En gång i tiden var ofta kyrkor fredade zoner under krig. Men det gäller inte längre. Strax efter morgonens bönemöte den 28 februari, fyra dagar efter tvåårsdagen av Rysslands invasion av Ukraina, dödades den ukrainske pingstpastorn Yuriy Klimko i Kupiansk, tio mil sydost om Charkiv. Bara 30 minuter efter att bönen avslutats var hans liv utsläckt. Han blev den 24:e pingstpredikanten i Ukraina som dödades sedan Rysslands anfallskrig inleddes för drygt två år sedan.

Vi har fått ytterligare ett exempel att ingen kan känna sig säker i en krigszon, när fienden helt upphört att känna någon som helst medmänsklighet. Skolor och sjukhus i Ukraina har bombats, hela städer har jämnats med marken, och syftet verkar vara att totalt demoralisera motståndarna och utsläcka liv. Varken i skolor, sjukhus eller i pingstkyrkor finns några militära mål. Men 24 dödade pingstpastorer på två år talar sitt tydliga språk om krigets hämningslösa brutalitet. Inga mål är fredade för ryssarnas bomber.

Enligt Pingströrelsens kommission för religiös frihet har 494 kyrkor bombats, förstörts, stängts eller förseglats. Så ser Putins ”befrielse” ut i Ukraina.

Men även om han driver på det brutala kriget mot Ukraina är inte allt nattsvart i Ryssland. I december förra året möttes 400 delegater från 30 länder till en bönefrukost i Moskva. Dessa frukostar har kunnat pågå i 25 år. Syftet har varit att bygga broar mellan folken och stärka vänskapen mellan kristna i olika länder, så att Bibelns löfte, att ”ni är världens salt”, bättre ska kunna förverkligas.

Det är viktigt att också kunna göra en åtskillnad mellan den ryska statens brutalitet och kristna ledares längtan att bygga försoningens broar.

När så mycket fokus, genom Sveriges Natointräde, läggs på militära insatser från Europas länder till Ukraina, är det oerhört betydelsefullt att civilsamhället också kan bidra, så det inte enbart blir militära insatser. De humanitära behoven är massiva. Balansen mellan militär upprustning och civila insatser måste betonas.

Hemmets Vän 14 mars 2024


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies