Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kanon bra för kultur och människor

Veckans kommentar Publicerad: 2024-03-14 17:00

Det har varit gott om gnälliga texter på kultursidorna sedan regeringen presenterade kulturkanon-kommittén. Under ledning av författaren och professorn i historia, Lars Trägårdh, ska journalisten och tidigare SVT-programledaren Gunilla Kindstrand, verksamhetsledaren vid Läsfrämjarinstitutet Marlen Eskander och Peter Luthersson, docent i litteraturvetenskap, bestämma vilka kulturområden som ska vara med. Därefter ska de tillsätta de expertgrupper som inom respektive område blir ansvariga för att ta fram de verkslistor som ska bli en svensk kulturkanon.

Kritiken har handlat om att en kulturkanon begränsar. Att ta fram en kanon är att ”styra över människors tankar och liv” och ”övergången från demokrati till ett totalitärt statsskick sker alltid först genom att strypa det fria ordet”, skrev författaren Camilla Läckberg och ordföranden för journalistförbundet Ulrika Hyllert med flera i Expressen. Anna Troberg, förbundsordförande i fackförbundet DIK – kultur, kommunikation och kreativ sektor, menade i SvD att en kanon är ett ”ett nationalistiskt uppfostringsprojekt” som ”med politiska medel sakta men säkert ska tryckas ut i skolan, bibliotek, museer, teatrar och så vidare”. Svenska Akademien vill inte medverka. ”Kanon är ett begrepp som är inpyrt med makt och maktutövning. Ibland tycks lista och kanon förväxlas. Listor över verk gör vi ju hela tiden, i medier, i undervisning och i forskning. Men en kanon är inte en lista med förslag. En kanon är ett instrument för någonting, den ska styra. Den typen av styrdokument har vi i Svenska Akademien inget intresse av att medverka till”, säger ständige sekreteraren Mats Malm till DN. Så märkligt att den gode Malm i samma intervju (!) menar att Nobelpriset inte alls har ambition att vara styrande. Nobelpriset är ”ett påstående om vad litteraturen är och kan vara, och kanske bör vara”. Från min horisont låter det misstänkt likt just en kanon.

Denna massiva kritik förvånar. Staten kommer nu lyfta fram svensk kultur i en tid av skärmberoende, sjunkande bokläsande och minskande antal konsert- och biobesök. Det är utmärkt. När generationer barn slutat läsa som vi gjorde förr, till förmån för smarta telefoner, tappar vi gemensamma referenser till vår historia.

Redan för 20 år sedan insåg Kerstin Ekman att något gemensamt höll på att gå förlorat: ”Vi lever i ett samhälle som vilar på ett arv som de flesta människor har svårt att ens upptäcka fragmenten av. Och ändå är de utströdda överallt där vi rör oss och invävda i vår historia.” Det är helt enkelt bra för ett land att dess medborgare är bevandrade i sitt gemensamma kulturarv. Och när två miljoner medborgare är födda utomlands, då kan en kulturkanon vara ett utmärkt stöd för att förstå sitt nya land.

Det ska bli intressant att följa expertgruppernas arbete. Särskilt positivt är att allmänheten får lämna förslag på verk. Jag kommer önska att evangelierna och Psaltaren får en plats.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Israels svar riskerar den nya alliansen
Här är frågorna ni behöver ställa er, Equmeniakyrkan
Det bästa vi vet är dialog med våra läsare
Församlingar kan inte ge vård – men vara barnens stöd
Han tonsatte vårt lands själ
Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies